Keukenkranen

Het spreekt voor zich dat keukenkranen een onmisbaar onderdeel vormen in eender welke keuken. Ze worden dan ook gebruikt voor tal van verschillende zaken, namelijk:

  • Het wassen van de handen;
  • Het afspoelen van de vaat;
  • Het vullen van de kookpotten;
  • Afwassen;

Omwille van het feit dat een dergelijke keukenkraan tegenwoordig zo veelzijdig wordt ingezet spreekt het voor zich dat je altijd zal willen kunnen rekenen op de meest optimale kwaliteit. Vooraleer je een geschikte keuze kan maken voor jouw keuken is het uiteraard van belang om je bewust te zijn van het precieze aanbod dat op de markt is terug te vinden. Je komt er hier alles over te weten.

keukenkranen
Image by wirestock on Freepik

Waar rekening mee houden bij keukenkranen bestellen?

Sta je op het punt om één van de verschillende keukenkranen op de markt aan te schaffen? Dan zal je om te beginnen moeten zien te achterhalen waar je bij het aankopen allemaal rekening mee moet houden. De voornaamste aandachtspunten zijn de volgende:

  1. Hoe moet de kraan worden gemonteerd?
  2. Hoe wil je de kraan graag kunnen bedienen?
  3. Uit welke materialen moet de kraan vervaardigd zijn?
  4. Dient de kraan over een hoge of lage uitloop te beschikken?
  5. Hoeveel budget heb je beschikbaar voor je nieuwe keukenkraan?

De bovenstaande vijf aandachtspunten zijn van zeer groot belang. Indien je hier rekening mee houdt zal je vast kunnen stellen dat het filteren van het aanbod met keukenkranen op de markt een flink stuk eenvoudiger zal worden. Zo kan je direct de voor jou beste kraan vinden. De informatie die je hieronder aantreft gaat hier uitgebreid verder op in.

Hoe wordt een keukenkraan gemonteerd?

Voor keukenkranen geldt dat ze op verschillende manieren gemonteerd kunnen worden. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de onderstaande drie opties:

  • De keukenkraan kan gemonteerd worden op de spoelbak;
  • De keukenkraan kan gemonteerd worden op het keukenblad;
  • De keukenkraan kan gemonteerd worden aan de wand;

Bij het maken van de keuze op vlak van montage is het belangrijk om goed te kijken naar de afmetingen evenals naar de aansluitingen die passen bij je keuken. Zou je bijvoorbeeld graag de keukenkraan waar je nu over beschikt willen vervangen? Dan moet je altijd rekening houden met de reeds bestaande aansluitingen en leidingen waarvan sprake is.

De bediening van je keukenkraan

Wat de bediening van keukenkranen betreft zal je kunnen vaststellen dat er een keuze kan worden gemaakt tussen drie verschillende opties. Deze opties zijn de volgende:

  1. Een eengreepskeukenkraan;
  2. Een tweegreepskeukenkraan;
  3. Een handsfree keukenkraan;

Voor een eengreepskeukenkraan geldt dat je zowel de temperatuur als de waterstraal met één enkele hendel kan bedienen. Dat heeft als voordeel dat alles eigenlijk bediend kan worden met één hand. Omwille van het feit dat de kraan geen draaiknoppen heeft maar een hendel is het zlefs mogelijk om ze te bedienen met bijvoorbeeld de bovenkant van je hand wanneer je vuile of vettige handen hebt.

Omwille van deze reden worden in de praktijk vooral de hygiënische en gebruiksvriendelijke eigenschappen van een dergelijke kraan geroemd.

Tweegreepskeukenkraan

Een tweede optie waarover je beschikt is de tweegreepskeukenkraan. Voor dit type kraan geldt dat ze over een klassiekere uitstraling beschikt. Bovendien is het zo dat ze is voorzien van zowel een warmwater- als een koudwatergreep.

De aanwezigheid van tweegreepskranen zorgt ervoor dat je iets inboet op vlak van gebruiksvriendelijkheid. Dit omdat je zelf het koude en warme water moet gaan mengen tot de juiste temperatuur kan worden bekomen.

Dergelijke kranen zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Zo kan je kiezen voor een exemplaar voorzien van hendels, maar zijn er ook exemplaren beschikbaar met draaiknoppen. Dit maakt ze als retrokraan erg populair.

Handsfree keukenkraan

Voor een eengreepskeukenkraan geldt dat ze reeds over vrij hygiënische eigenschappen beschikt. Dit gezegd hebbende geldt dit pas echt helemaal voor een handsfree exemplaar. Voor dergelijke kranen geldt dat ze beschikken over een uitloop welke uitgerust is met een zogenaamde touch-functie. Dit onderdeel even aanraken is reeds voldoende om de kraan aan of uit te zetten. Wil je graag dat de kraan zichzelf volledig automatisch uitschakelt op een bepaald moment? Dan behoort ook dat tot de mogelijkheden.

keukenkraan met hendel
Image by wirestock on Freepik

Tip! Let op de plaats van de hendel van je keukenkraan!

Let op! Kies je voor een keukenkraan welke is voorzien van een hendel? Hou er dan rekening mee dat je deze niet te dicht tegen de wand aan monteert. Doe je dat wel? Dan bestaat het risico dat je de hendel niet helemaal open zal kunnen zetten.

Ook een keukenkraan met uitrekbare arm is een optie

Wil je graag bij het gebruik van je keukenkraan kunnen rekenen op meer bewegingsruimte? Dan is het altijd een interessante keuze om te opteren voor het gebruik van een keukenmengkraan die beschikt over een uitrekbare arm welke weggewerkt zit in de uitloop. In dit geval is het dus zo dat de waterslang uit de uitloop van de kraan kan worden getrokken. Dat is handig om bijvoorbeeld je groenten of fruit af te spoelen of om een grote emmer of pot te kunnen vullen.

Naast bovenstaande is het tevens mogelijk om te kiezen voor een keukenkraan beschikkend over een veeruitloop. In dit geval is het zo dat de uitrekbare arm niet zit weggewerkt in de uitloop, maar de uitloop zelf is wel uitrekbaar. Voor deze kranen geldt dat ze herkend kunnen worden aan de U-vormige veeruitloop waarvan sprake is. Bovendien is deze uitloop ook buigzaam en is het mogelijk om ze 360 graden te draaien. Voor dergelijke keukenkranen geldt dat ze in het bijzonder worden gebruikt in professionele omgevingen.

Keukenkranen in verschillende materialen

Bij het vergelijken van de keukenkranen die op de markt aangetroffen kunnen worden valt het meteen op dat deze verkrijgbaar zijn in verschillende soorten materialen. De materialen waar je een keuze tussen kan maken zijn de onderstaande:

  • Massief messing keukenkranen;
  • Een keuken kraan met verchroomd messing;
  • Een keukenmengkraan gemaakt van zink;
  • Een kraan gemaakt van inox of roestvrij staal;

In principe is het zo dat het verschil in kwaliteit tussen deze verschillende soorten materialen vrij beperkt is. Dit maakt dan ook dat je vooral je persoonlijke voorkeur zal willen laten gelden. Let wel ook altijd goed op de kostprijs van de verschillende kranen.

Kies je voor een lage of hoge uitloop?

Bij het aanschaffen van een nieuwe keukenkraan is het zo dat er ook een onderscheid moet worden gemaakt tussen een lage uitloop enerzijds en een hoge uitloop anderzijds. Voor veel mensen geldt dat het niet helemaal duidelijk is van welk verschil er nu precies sprake is tussen beide opties. Dat verschil wordt hieronder meteen duidelijk.

Een keuken kraan met lage uitloop

In eerste instantie is er dus de keuken kraan voorzien van een lage uitloop. Voor dit exemplaar geldt dat ze beschikt over een uitloop in een L-vorm. Omwille van het feit dat deze kraan lager staat dan de wasbak is het zo dat het soms lastig kan zijn op hiermee grote kommen of emmers te vullen. De kans is immers zeer groot dat ze niet onder de kraan zal passen. Er bestaat hiervoor gelukkig nog een alternatief.

Een keuken kraan met hoge uitloop

Veel mensen vinden een keukenkraan voorzien van een lage uitloop vervelend omwille van de nadelen of beperkingen die eraan verbonden zijn. Deze kan je echter vrij eenvoudig wegwerken door te opteren voor een exemplaar beschikkend over een hoge uitloop.

De kraan staat op een vrij aanzienlijke hoogte ten opzichte van de wasbak waardoor niet alleen potten en snijplanken, maar ook bijvoorbeeld emmers zeer eenvoudig onder de kraan geplaatst kunnen worden. Zit je wasbak op regelmatige basis vol met bijvoorbeeld een groot aantal potten en pannen? Ook dan is het, het interessantst om te kiezen voor een hoge en lange kraan. Zoveel spreekt voor zich.

keukenkranen
Image by Freepik

Hoeveel bedragen de keukenkraan kosten?

Is het moment aangebroken om een nieuwe keukenkraan aan te kopen? Dan zal je natuurlijk ook graag meer te weten willen komen over de keukenkraan kosten. Wat deze kosten betreft zal je vast kunnen stellen dat deze helemaal niet zo duur hoeven uit te vallen als je mogelijks verwacht, in tegendeel. Er zijn dan ook voldoende goedkope exemplaren beschikbaar. Gemiddeld kan je rekening houden met een prijskaartje gelegen tussen de 50 euro voor een echt goedkope kraan en de 350 euro voor een duur(der) exemplaar. Vergelijk zeker even grondig de prijzen vooraleer tot aankoop over te gaan.

Je keukenkranen onderhouden, hoe doe je dat?

Voor keukenkranen geldt dat ze niet veel onderhoud nodig hebben. Je kranen op regelmatige basis even schoonmaken door gebruik te maken van een zachte doek en reinigingsmiddel is voldoende. Let op! Gebruikmaken van schurende of bijtende reinigingsmiddelen is absoluut niet aan te raden. Dit omdat je op die manier het risico loopt om een matte schijn te creëren.

Voor roestvrij staal geldt dat het materiaal er bekend om staat gevoelig te zijn voor krassen. Dit betekent dat je tijdens het reinigen het best kan kiezen voor het gebruik van ruwe sponzen en schuurmiddelen. Wil je graag voorkomen dat watervlekken zichtbaar blijven? Hou er dan rekening mee dat je er altijd goed aan doet om roestvrije stalen kranen te reinigen met behulp van een vochtige, zachte doek. Vergeet ze uiteraard ook niet op te drogen.

Is er sprake van verchroomde keukenkranen waarover je beschikt in je keuken? In dat geval kan je voor het schoonmaken van deze kranen het best gebruikmaken van een zacht, vloeibaar schoonmaakmiddel. Voor gekleurde oppervlakken geldt dat je ze het beste poetst met behulp van zuiver water. Zoveel spreekt echter voor zich.