Zonnepanelen schoonmaken

Moet je, je zonnepanelen schoonmaken of niet? Dat is een vraag die door veel eigenaars van zonnepanelen wordt gesteld. In veel gevallen is het schoonmaken van je zonnepanelen eigenlijk niet nodig. Een flinke regenbui kan er namelijk zomaar voor zorgen dat al het aanwezige vuil zal wegspoelen. Dit gezegd hebbende zijn er ook uitzonderingen:

  1. Wanneer het vuil op je zonnepanelen niet wordt verwijderd door de regen;
  2. Wanneer het lange tijd droogt blijft en je zonnepanelen dus niet worden gereinigd;

Vuil op je zonnepanelen kan ervoor zorgen dat het rendement waar je op kan rekenen gevoelig wordt aangetast. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Wil je daarom graag je zonnepanelen schoonmaken en wil je daar meer over te weten komen? Dat kan hier!

Waarom je zonnepanelen schoonmaken?

Je zonnepanelen schoonmaken doe je omdat vuile zonnepanelen in de praktijk aanzienlijk minder zonlicht opvangen. Dit heeft als gevolg dat er sprake zal zijn van een lagere opbrengst. In veel gevallen is het zo dat de regen ervoor zorgt dat de zonnepanelen schoon worden gehouden. Het is echter belangrijk om er rekening mee te houden dat dit niet altijd het geval is.

Omwille van deze reden raden experten aan om ze toch regelmatig schoon te maken. Voor zonnepanelen geldt dat ze open en bloot en vaak op grote hoogte opgesteld worden. Dit heeft als gevolg dat ze vatbaar zijn voor verschillende vormen van vervuiling. Enkele zaken waar je hierbij aan kan denken zijn:

  • Zand;
  • Stuifmeel;
  • Bladeren;
  • Vogelpoep;

Wanneer er sprake is van dergelijk vuil op je zonnepanelen kan dat dus als gevolg hebben dat ze minder zonlicht kunnen opvangen en dat betekent ook automatisch een afname van de energieproductie. Dit kan je voorkomen door er tijdig voor te kiezen om je panelen te laten schoonmaken. Je zou er eventueel ook voor kunnen kiezen om dit zelf te doen.

Zelf schoonmaken of uitbesteden?

Je kan voor wat je zonnepanelen schoonmaken betreft een keuze maken tussen verschillende mogelijkheden. We maken hierbij een onderscheid tussen:

  1. Je kan het schoonmaken zelf doen;
  2. Je kan het uitbesteden aan een specialist;

Er zijn een aantal zaken die je bij het maken van deze keuze in het achterhoofd dient te houden. Om te beginnen is het bijvoorbeeld zo dat je zonnepanelen al snel kan beschadigen. Een kras is dan ook al snel gemaakt. Daarnaast is het ook zo dat je gebruik moet maken van speciaal osmose water.

Uiteraard spreekt het verder voor zich dat zonnepanelen zich doorgaans op grote hoogte bevinden waardoor je ook hier geen probleem mee mag hebben. De beschikking hebben over speciale veiligheidsuitrusting is hiervoor uiteraard een absolute must.

Alle hierboven aangehaalde zaken zorgen er in de praktijk voor dat het aangeraden wordt om het schoonmaken van je zonnepanelen uit te besteden aan een specialist. Zo weet je niet alleen dat het reinigen op correcte wijze is gebeurd, bovendien hoef je zelf niet te investeren in bijvoorbeeld een veiligheidsuitrusting.

Hoe zelf je zonnepanelen schoonmaken?

Wil je toch liever zelf je zonnepanelen schoonmaken? Dat is natuurlijk mogelijk. In dit geval zijn er verschillende zaken waar je sowieso aandachtig voor zal willen zijn. Het gaat hierbij meer bepaald om de onderstaande:

  • Schakel altijd het zonnestroomsysteem uit;
  • Maak zonnepanelen schoon in de ochtend of in de avond;
  • Gebruik nooit een hogedrukspuit;
  • Maak bij voorkeur gebruik van gedemineraliseerd water;
  • Maak uitsluitend gebruik van een doek of spons;

Het gebruik van standaard water bij het schoonmaken van je zonnepanelen kan ervoor zorgen dat er kalk achter blijft op de panelen. Dat wil je uiteraard niet. Omwille van die reden is het gebruik van gedemineraliseerd water aan te raden.

Maak voor het schoonmaken altijd gebruik van een doek of spons en ga zeker geen gebruikmaken van bijvoorbeeld een schuurspons of een ruitenkrabber. De coating waar zonnepanelen over beschikken staat erom bekend vrij broos te zijn. Let hiervoor op!

Bevinden jouw zonnepanelen zich op een plaats waar je er niet echt goed bij kan? Dan kan het interessant zijn om gebruik te maken van een zogenaamde telescoopwisser. De voorwaarde hiervoor is uiteraard wel dat ze over een zachte spons dient te beschikken.

Wat mag je zeker niet doen?

Zonnepanelen vormen in de praktijk een flinke investering. Het spreekt dan ook voor zich dat je haar levensduur niet negatief zal willen beïnvloeden door ze tijdens het schoonmaken te beschadigen. Omwille van deze reden zijn er een aantal zaken die je zeker niet mag doen. Het gaat hierbij om de volgende:

  • Probeer zo weinig mogelijk gewicht uit te oefenen op de zonnepanelen;
  • Maak nooit gebruik van een hogedrukspuit;
  • Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen;
  • Maak uitsluitend gebruik van zachte poetsspullen;
  • Gebruik geen zout water, maar ook geen kraanwater;

Het spreekt voor zich dat zonnepanelen zijn niet gemaakt om op te zitten of te staan. Tracht tijdens het schoonmaken ook niet op de panelen zelf te leunen. Dit kan schade veroorzaken. Reinig je zonnepanelen zoals eerder reeds aangehaald ook nooit met een hogedrukspuit. Een tuinslang kan wat dat betreft een veel interessanter alternatief vormen.

Wanneer kan je het beste je zonnepanelen reinigen?

De maanden mei, juni en juli staan er in de praktijk om bekend de maanden te zijn waarin zonnepanelen de hoogste opbrengst weten te behalen. Dat is het gevolg van verschillende redenen. In eerste instantie zijn de zonuren tijdens deze maanden het hoogst. Daarnaast is het zo dat ook de temperaturen op hun best zijn. Omwille van deze reden wordt het sterk aanbevolen om voor deze tijd je zonnepaneleninstallatie schoon te maken. Dit betekent dus eigenlijk dat je dit het best kan doen tijdens de maanden maart en april.