De inboedelverzekering is een verzekering die zorgt voor het indekken van de inboedel die zich in je woning bevindt. Onder inboedel wordt alles verstaan wat niet vast zit aan het pand. Het betreft hier dus met andere woorden alle spullen die zich los verspreid over je woning bevinden. Het kan hierbij dan onder meer gaan om meubels, maar ook om kleding, keukenartikelen evenals nog tal van andere artikelen.
Voor alle onderdelen van je woning die vastzitten aan de constructie geldt dat ze vallen onder de opstalverzekering. Ondanks het feit dat geen van beide verzekeringen bij wet zijn verplicht is het wel zo dat het sterk wordt aanbevolen om ze af te sluiten. Waarom? Dat laten we je ontdekken hier op deze pagina!
Welke dekkingen voorziet de inboedelverzekering?
Wanneer je een inboedelverzekering gaat afsluiten zal je kunnen vaststellen dat er hierbij sprake is van twee verschillende dekkingen waar een keuze tussen kan worden gemaakt. Wat deze dekkingen betreft maken we een onderscheid tussen:
- De extra uitgebreide dekking;
- De all-risk dekking;
Voor de extra-uitgebreide dekking geldt dat ze de standaard dekking vormt voor deze verzekering. Voor veel mensen kan deze dekking op zich reeds voldoende zijn. Dit gezegd hebbende is het ook mogelijk dat je toch zal willen kiezen voor de all-risk dekking wanneer je bijvoorbeeld ook zelf veroorzaakte schade wenst te laten indekken.
Ondanks het feit dat de inboedelverzekering standaard heel wat interessante dekkingen voorziet moet het gezegd dat er ook een aantal zaken worden uitgesloten. Wat dit betreft kan er niet alleen worden gedacht aan schade als gevolg van oorlog en aardbevingen, maar ook als gevolg van overstromingen. Ook voor glasschade geldt dat ze niet standaard is ingedekt. Hiervoor dient dan ook een speciale glasverzekering te worden afgesloten.
Wat wordt er ingedekt door de extra uitgebreide dekking?
In eerste instantie kan je bij het afsluiten van een inboedelverzekering dus kijken in de richting van een extra uitgebreide dekking. Bij het afsluiten van deze dekking kan je rekenen op de onderstaande dekkingen:
- Schade door brand, een ontploffing of blikseminslag;
- Schade als gevolg van een storm (vanaf 7 beaufort);
- Schade door vandalisme of opstoten;
- Schade als gevolg van zengen, schroeien en smelten;
- Schade als gevolg van omvallende bomen, kranen en stellingen;
- Schade als gevolg van diefstal of een (poging tot) inbraak;
- Schade als gevolg van water uit leidingen of sanitair;
- Schade door vandalisme of diefstal van tuinmeubilair, -gereedschap, etc.;
Zoals je merkt is het aantal schadegevallen dat wordt ingedekt door de extra uitgebreide dekking van de inboedelverzekering reeds behoorlijk uitgebreid. Dit gezegd hebbende is het uiteraard mogelijk dat je graag wil kunnen rekenen op een nog betere dekking.
In dat geval is het mogelijks toch de meest interessante keuze om te opteren voor het afsluiten van een all-risk dekking.
Wat wordt er ingedekt door de all-risk dekking?
De all-risk dekking gaat nog een stapje verder dan de extra uitgebreide dekking waar je op kan rekenen bij het afsluiten van een inboedelverzekering. Extra schadegevallen die worden ingedekt zijn dan ook (onder meer) de onderstaande:
- Schade door luchtverkeer, een aanrijding of aanvaring;
- Schade veroorzaakt door neerslag;
- Schade als gevolg van omstandigheden zoals bijvoorbeeld een kunstwerk dat omvalt;
De voornaamste reden om te kiezen voor een all-risk inboedelverzekering heeft betrekking tot het feit dat ook de zelf veroorzaakte schade door deze verzekering kan worden ingedekt. Je moet er wel rekening mee houden dat dit de premie van deze verzekering danig kan verhogen.
Aanvullende verzekeringen
Standaard slaagt de inboedelverzekering er reeds in om de losse spullen die in je woning zijn terug te vinden aardig te verzekeren tegen allerhande verschillende vormen van schade. Dit gezegd hebbende is het zo dat er op de markt ook nog een aantal aanvullende verzekeringen zijn terug te vinden. Ook deze kunnen mogelijks het overwegen waard zijn om af te sluiten. Voor deze verzekeringen geldt dat er een keuze kan worden gemaakt tussen verschillende opties, namelijk:
- Een glasverzekering;
- Een buitenhuisdekking;
- Een kostbaarhedenverzekering;
Voor de inboedelverzekering geldt bijvoorbeeld dat ze standaard enkel en alleen zorgt voor een indekking van de spullen die zich in je woning bevinden. Dit geldt dus met andere woorden niet voor de spullen welke je meeneemt onderweg of die zich bijvoorbeeld in je caravan of camper bevinden. Wat deze aanvullende dekkingen nu exact voor jou kunnen betekenen laten we je zeer graag ontdekken middels de hieronder aanwezige informatie.
Glasverzekering
Schade veroorzaakt aan glas valt in de praktijk in veel gevallen buiten de standaard dekkingen die worden aangeboden door de glasverzekering. Dat is een belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden. Gaat er bijvoorbeeld op een zeker ogenblik een bal door één van de ramen van je woning? Dan is deze schade dus niet verzekerd wanneer je niet over een glasverzekering beschikt. Je zal in dat geval dan ook helaas zelf moeten opdraaien voor de kosten. Hier dien je zeker aandachtig voor te zijn.
Buitenhuisdekking
De buitenhuisdekking vormt een aanvullende verzekering voor de inboedelverzekering. In het merendeel van de gevallen kan er vastgesteld worden dat spullen enkel en alleen onder deze verzekering vallen die zich in je woning bevinden.
Met andere woorden, wanneer er sprake is van spullen die worden gebruikt buiten de woning zijn deze standaard niet verzekerd. Daar kan je verandering in brengen door het afsluiten van een aanvullende buitenhuisdekking.
Let op, een dergelijke dekking is doorgaans vooral bedoeld voor spullen die ook echt bestemd zijn voor gebruik buiten de woning. Denk hierbij dus onder meer aan zaken zoals:
- Een videocamera;
- Sportartikelen;
- Een fototoestel;
- Een tablet;
Tegen welke voorwaarden en vooral ook tegen welke kosten deze verzekering wordt aangeboden is afhankelijk van de verzekeraar in kwestie.
Kostbaarhedenverzekering
Nog een aanvullende verzekering die kan worden afgesloten voor de inboedelverzekering is de zogenaamde kostbaarhedenverzekering. Het betreft hier een verzekering welke zoals de naam reeds aangeeft specifiek in het leven is geroepen voor het verzekeren van kostbaarheden. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld kunstwerken, maar ook om andere spullen zoals:
- Dure audioapparatuur;
- Duur computermateriaal;
- Dure muziekinstrumenten;
Een deel van de kosten die voortvloeien uit schade die ontstaat aan deze artikelen of systemen wordt normaal ingedekt door de inboedelverzekering. Blijkt dit bedrag echter niet voldoende te zijn? Dan kan je aanspraak maken op een aanvullende vergoeding door het afsluiten van een kostbaarhedenverzekering.
Hoe belangrijk is een inboedelverzekering afsluiten?
Vaak stellen mensen zich in de praktijk de vraag of de inboedelverzekering een wettelijk verplichte verzekering is of niet. Dat is niet zo. Je hoeft er dus niet verplicht voor te kiezen om een dergelijke verzekering af te sluiten wanneer je huurder of eigenaar bent van een woning. Waar je wel rekening mee moet houden is het feit dat het niet afsluiten van zo’n verzekering torenhoge risico’s met zich meebrengt.
Veel mensen zijn door de jaren heen reeds in de problemen gekomen op het ogenblik dat ze werden geconfronteerd met aanzienlijke schade aan hun inboedel. Het is dan ook in de praktijk een absolute must om dit probleem te voorkomen. Door het afsluiten van de inboedelverzekering kan je tegen een beperkte, maandelijkse kostprijs zorgen voor een indekking van mogelijke schade aan jouw inboedel.
Besparen op de inboedelverzekering met deze tips
De praktijk leert ons dat de inboedelverzekering geen echt dure verzekering hoeft te zijn, in tegendeel. Dit gezegd hebbende kan er op verschillende manieren nog een extra besparing worden gerealiseerd. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door rekening te houden met de tips die we hieronder voor jou op een rijtje hebben gezet:
- Vergelijk altijd grondig de verschillende inboedelverzekeringen die er bestaan;
- Je zou eventueel het eigen risico voor deze verzekering kunnen optrekken;
- Door verzekeringen te combineren kan je vaak (extra) besparen;
- Betaal je premie niet maandelijks, maar wel per jaar;
Naast bovenstaande is het natuurlijk ook altijd belangrijk om die inboedelverzekering af te sluiten waar je echt nood aan hebt. Met andere woorden, zorg ervoor dat je niet nodeloos extra dekkingen gaat afsluiten. Deze zullen er in de praktijk alleen maar voor zorgen dat de periodieke kosten zullen oplopen met alle gevolgen van dien.