Besparen op verzekeringen lijkt in de praktijk vaak helemaal geen goed idee te zijn. Voor veel mensen geldt dan ook dat ze vermoeden dat ze op die manier geconfronteerd zullen worden met een beperkter aanbod aan dekkingen. Nu, het is in de praktijk zeker mogelijk dat dit gebeurt, maar dat hoeft helemaal niet altijd het geval te zijn, in tegendeel.
Besparen op de premie van je verzekering kan dan ook zeker op een interessante manier gebeuren. Hoe precies? Dat laten we je graag ontdekken middels onderstaande informatie.
Verzekeringen vergelijken betekent altijd besparen!
De eerste tip is er één die wellicht zeer voor de hand liggend is. Toch blijkt in de praktijk dat veel mensen ze nog steeds niet toepassen. Nochtans is dit ontzettend belangrijk. Wanneer je de premies die gelden voor verschillende verzekeringen van naderbij gaat bekijken zal je daarbij immers tot de conclusie komen dat deze niet alleen sterk afhankelijk kunnen zijn van de verzekering in kwestie, maar ook van de verzekeraar die ze aanbiedt.
Alleen door het uitvoeren van een (objectieve!) vergelijking zal dit prijsverschil meteen duidelijk worden. Heb je een dergelijke vergelijking reeds uitgevoerd bij het initieel afsluiten van je verzekering? Vergeet dan zeker niet om dit regelmatig opnieuw te doen. Wil je altijd kunnen besparen op de verzekeringen die je hebt afgesloten? Dan loont het in de praktijk zeker de moeite om regelmatig een nieuwe vergelijking uit te voeren.
Overweeg het verhogen van je eigen risico
Voor verschillende tips die we je zullen aanreiken in dit artikel geldt dat er zowel voor- als nadelen aan verbonden zijn. Dit geldt onder meer voor het verhogen van je eigen risico. Door deze bereidwillig te verhogen is het namelijk zo dat je enerzijds kan rekenen op een voordeliger uitvallende verzekeringspremie. Dit gezegd hebbende is de keerzijde van de medaille dat je bij een mogelijks schadegeval een groter bedrag zelf zal moeten ophoesten.
Ondanks het feit dat het bereidwillig verhogen van je eigen risico dus in de praktijk zeker een optie kan zijn om te overwegen moet je, je wel grondig vergewissen van de impact die dit zal hebben op het financiële gevolg van een bepaald schadegeval. Je moet er immers uiteraard altijd voor zorgen dat je het eigen risico waarvan sprake is wel nog kan betalen.
Sluit je verzekeringen af bij één enkele verzekeraar
Veel mensen vinden het niet fijn om al hun verzekeringen bij één en dezelfde verzekeraar te hebben. Voor anderen geldt dan weer dat ze hier net wel de voorkeur aan geven. Tot welke groep jij behoort is uiteraard een beetje afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Dit gezegd hebbende blijkt in de praktijk wel dat het afsluiten van al jouw verzekeringen bij één en dezelfde partij een niet onbelangrijk financieel voordeel op kan leveren.
Door alle verzekeringen waar je nood aan hebt te bundelen bij één en dezelfde verzekeraar wordt er in de praktijk immers voor gezorgd dat je aanspraak kan maken op een soort van bundelkorting. Deze korting kan best hoog oplopen waardoor je zonder in te hoeven boeten op vlak van dekkingen bent verzekerd van een extra voordelige verzekeringspremie.
Schrap de verzekeringen die je niet nodig hebt
Besparen op verzekeringen begint eigenlijk bij het grondig doorlopen van de (aanvullende) verzekeringen die je hebt afgesloten. Wanneer mensen dit doen komen er vaak een aantal zaken aan het licht. Het kan hierbij dan gaan om:
- (Aanvullende) verzekeringen waar men eigenlijk helemaal geen nood aan heeft;
- Bepaalde schadegevallen die dubbel zijn verzekerd;
Het is nooit, maar dan ook echt helemaal nooit interessant om een bepaalde dekking dubbel te laten verzekeren. Doe je dat toch? Dan brengt dat verschillende nadelen met zich mee. In eerste instantie maak je, je verzekeringen op deze manier uiteraard nodeloos duurder. Dit is echter niet alles. Bovendien is het namelijk eveneens zo dat er discussie kan ontstaan op het moment dat er zich een schadegeval voordoet. Dit voorkomen is dus zeer belangrijk wanneer je de kostprijs van je verzekeringen wil drukken.
Besparen op verzekeringen? Betaal je premie per jaar!
Het merendeel van de verzekeringen bieden je verschillende mogelijkheden aan om je verzekeringspremie te betalen. Dit betekent dat je kan kiezen voor:
- Een maandelijkse premie;
- Een premie per kwartaal;
- Een premie per 6 maanden;
- Een premie op jaarbasis;
Voor ontzettend veel kredietnemers geldt dat ze hun verzekeringen maandelijks of per kwartaal betalen. Daar is op zich niets mis mee, want op deze manier kan je deze kosten netjes spreiden. Dit gezegd hebbende blijkt dit in de praktijk vaak financieel helemaal niet zo interessant te zijn.
Vaak is het zo dat verzekeraars voor het spreiden van je verzekeringspremie een bepaalde meerprijs in rekening brengen. Gebeurt dat niet? Dan kan je doorgaans een (extra) korting krijgen wanneer je de premie in één keer voor een volledig jaar betaalt. In ieder geval, wil je graag besparen op verzekeringen? Tracht de premie dan altijd op jaarbasis te betalen!
Probeer een collectiviteitskorting te benutten
De praktijk leert ons dat besparen op verzekeringen door middel van allerhande kortingen zonder probleem tot de mogelijkheden behoort. Eén van deze kortingen is de zogenaamde collectiviteitskorting. Voor deze korting geldt dat ze op meerdere manieren kan worden verkregen. Hierbij kan concreet worden gedacht aan:
- Het is mogelijk om ze te verkrijgen via je werkgever;
- De korting kan worden bekomen via een vakbond;
Een populaire verzekering waarbij mensen aanspraak proberen te maken op een collectiviteitskorting is de verplichte zorgverzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze vaak collectief wordt afgesloten omdat er op deze manier niet zelden een korting tot wel 10 procent (of meer) kan worden bekomen. Bovendien is het ook nog eens zo dat de dekkingen die hierbij worden aangeboden vaak aanzienlijk ruimer zijn. Dat geldt overigens ook voor (andere) schadeverzekeringen. Je collectief laten verzekeren kan in de praktijk dan ook zeker en vast een aanrader zijn om te overwegen!