De zogenaamde buitenhuisdekking is een aanvullende dekking die kan worden afgesloten voor je inboedelverzekering. Deze dekking zorgt ervoor dat je over de mogelijkheid komt te beschikken om je inboedel te beschermen tegen plotselinge schade en / of diefstal, ook wanneer deze zich niet in je woning bevindt. Deze dekking geldt doorgaans in het bijzonder voor spullen die bedoeld zijn om buiten de woning te gebruiken. Je kan hierbij dan denken aan een videocamera of een fototoestel, maar ook aan sportartikelen, een tablet of smartphone, etc. Alles over deze buitenhuisdekking ontdek je op deze pagina!
Is een buitenhuisdekking standaard?
Veel mensen hebben het vermoeden dat de buitenhuisdekking standaard deel uitmaakt van de inboedelverzekering die ze afsluiten. Dat is in de praktijk niet helemaal correct. Het is mogelijk dat deze dekking standaard deel uitmaakt van de verzekering die je gaat afsluiten, maar in het merendeel van de gevallen bieden verzekeraars deze aan als een extra. Dit heeft uiteraard ook als gevolg dat er extra kosten verbonden zijn aan het afsluiten van deze aanvullende verzekering.
Product gebonden verzekering of buitenhuisdekking?
Op het ogenblik dat je kiest voor het aanschaffen van een nieuw toestel zoals bijvoorbeeld een smartphone of een tablet beschik je over de mogelijkheid om daar een specifieke verzekering voor af te sluiten. Indien je hiervoor kiest spreekt het voor zich dat deze verzekering zich louter en alleen richt op het toestel in kwestie. De andere systemen of artikelen waar je buitenhuis gebruik van maakt zijn dus met andere woorden niet verzekerd. Dat is wel zo bij een buitenhuisdekking.
Dekking verstrekt door je reisverzekering
De spullen die je bij je hebt tijdens je vakantie worden kunnen eveneens worden ingedekt door middel van een reisverzekering. Het is evenwel van belang om er rekening mee te houden dat deze dekking uitsluitend geldt voor het moment waarop je daadwerkelijk op vakantie bent. Dit kan uiteraard ook in eigen land zijn. Kan je echter niet bewijzen dat je, je spullen echt kwijt bent geraakt tijdens een vakantie of reis? Dan zal je uiteraard niet kunnen rekenen op een dekking vanuit je reisverzekering. Het afsluiten van een buitenhuisdekking is dan ook echt de beste keuze voor het indekken van je inboedel buiten de woning. Zo kan je altijd rekenen op een dekking vanuit je verzekeraar.
Hoe interessant is een buitenhuisdekking?
Een buitenhuisdekking afsluiten als aanvulling op je inboedelverzekering kan omwille van verschillende redenen en voor een groot aantal uiteenlopende mensen zeer interessant zijn. Op deze manier slaag je er namelijk in om niet alleen een dekking te voorzien voor je inboedel binnen in je woning, maar ook buitenshuis. Vandaag de dag zijn we met z’n allen steeds vaker onderweg waardoor deze extra dekking absoluut geen overbodige luxe kan zijn, wel in tegendeel. Bovendien is het zo dat andere verzekeringen niet altijd die dekkingen bieden die je nodig hebt. Denk hierbij aan de reisverzekering.
Zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald kiest een reisverzekering er uitsluitend voor om tussenkomst te verlenen op het ogenblik dat je echt op vakantie bent. Daarnaast is het bovendien ook zo dat zij slechts de dagwaarde en niet de nieuwwaarde verzekert van jouw spullen. De dagwaarde van verschillende spullen of toestellen staat erom bekend vrij snel te dalen. Door een buitenhuisdekking af te sluiten kan je dan ook veelal rekenen op een aanzienlijk betere uitbetaling in geval van schade of diefstal.
Met welke nadelen moet je rekening houden?
Er zijn ongetwijfeld heel wat interessante voordelen verbonden aan de buitenhuisdekking, maar daar staat tegenover dat er ook rekening moet worden gehouden met een aantal nadelen. In veel (logische) gevallen zou je bijvoorbeeld denken perfect aanspraak te kunnen maken op de dekkingen die deze aanvullende verzekering weet te bieden. Dat blijkt echter vaak toch tegen te vallen. Bekende voorbeelden van dergelijke situaties zijn onder meer de onderstaande:
- Wanneer je nieuwe laptop of tablet uit de afgesloten koffer van je auto wordt gestolen;
- Wanneer een dief het portier opentrekt voor het rode licht en bijvoorbeeld je tas steelt;
Het is bovendien ook niet onbelangrijk om er je bewust van te zijn dat er vaak maximumvergoedingen gelden bij deze aanvullende verzekering. Denk hierbij dan bijvoorbeeld aan een maximumvergoeding voor toestellen zoals smartphones, tablets en laptops. Je dient er je hierbij bewust van te zijn dat de verschillen in dekkingen behoorlijk kunnen verschillen afhankelijk van de verzekering in kwestie waar je een beroep op beslist te doen. Een vergelijking uitvoeren is dan ook steevast interessant.
Belangrijke aandachtspunten voor deze verzekering
Wil je graag een buitenhuisdekking afsluiten als aanvulling op jouw inboedelverzekering? Dan zijn er diverse zaken waar je beslist de nodige aandacht aan zal willen besteden:
- Is er sprake van alleen een dekking in Nederland of wereldwijd?
- Is er alleen sprake van een dekking bij diefstal of ook bij verlies?
- Geldt er een uitsluiting voor productcategorieën zoals telecom en computer?
- Wordt de nieuwwaarde of de dagwaarde uitbetaald?
- Welk maximumbedrag kan je ontvangen bij schade?
- Is er sprake van een (hoog) eigen risico of niet?
Buiten wat we hierboven hebben aangegeven is het vanzelfsprekend dat je ook aandachtig zal willen zijn voor de extra premie die verbonden is aan het afsluiten van een buitenhuisdekking. De premie voor deze dekking kan in de praktijk niet onaanzienlijke verschillen vertonen. Let daar zeker en vast goed voor op. Een vergelijking uitvoeren is altijd interessant.
Hoe besparen op deze verzekering?
De buitenhuisdekking kan voor ontzettend veel mensen een interessante aanvulling vormen op hun bestaande of standaard inboedelverzekering. Zoveel heeft de informatie op deze pagina wellicht wel duidelijk gemaakt. Dit gezegd hebbende kan de extra premie die ze met zich meebrengt een doorn in het oog zijn. Gelukkig bestaan er ook mogelijkheden om te besparen op deze aanvullende verzekering. Dat kan je doen met deze bespaartips:
- Vergelijk de premies bij verschillende verzekeraars;
- Kies indien mogelijk voor een hoger gelegen eigen risico;
- Probeer zoveel mogelijk van je verzekeringen te bundelen;
Stel jezelf buiten de bovenstaande tips ook altijd de vraag of een buitenhuisdekking voor jou wel echt interessant is of niet. Ben jij bijvoorbeeld iemand die van thuis uit werkt? Of neem je eerder zelden dure spullen mee buiten je woning? Dan kan het mogelijks zo zijn dat je eigenlijk geen echte meerwaarde haalt uit het afsluiten van een buitenhuisdekking.