Opstalverzekering

De opstalverzekering is één van de belangrijkste verzekeringen die je als eigenaar van een woning kan afsluiten. Deze verzekering is immers zoals de naam reeds aangeeft verantwoordelijk voor het verzekeren van de opstal. Onder deze opstal valt alles wat toebehoort aan de constructie van een pand. Het gaat hierbij dus niet alleen om de constructie op zich, maar ook om de zaken die er vast aan zitten. Alles wat los doorheen de woning is terug te vinden wordt niet ingedekt door de opstalverzekering, maar door de inboedelverzekering. Het wordt sterk aangeraden om deze beiden af te sluiten.

Wat is een opstalverzekering?

In de inleiding van deze pagina hebben we reeds aangehaald dat er eigenlijk een onderscheid wordt gemaakt tussen twee verschillende soorten verzekeringen voor wat de eigendommen gerelateerd aan je woning betreft. We maken dit onderscheid tussen:

  1. De opstalverzekering;
  2. De inboedelverzekering;

Beide soorten verzekeringen zorgen dus voor het verzekeren van bepaalde eigendommen. Bij de opstalverzekering gaat het dan om de zaken die vastzitten aan de woning terwijl voor de inboedelverzekering geldt dat ze de losse spullen in je huis verzekert. De opstalverzekering voorziet standaard de onderstaande dekkingen:

  • Brand evenals blusschade;
  • Rook evenals mogelijke roetschade;
  • Schade als gevolg van een ontploffing;
  • Schade als gevolg van wateroverlast;
  • Schade door een blikseminslag;
  • Schade als gevolg van een storm;
  • Schade als gevolg van neerslag en vorst;
  • Schade door inbraak en diefstal;

Bij het bepalen van de kostprijs die verbonden is aan de opstalverzekering wordt er uiteraard rekening gehouden met de waarde waar het pand in kwestie over beschikt. Hoe hoger die waarde is gelegen, des te duurder ook de verzekeringspremie uit zal vallen.

Is de opstalverzekering verplicht?

Of een opstalverzekering nu al dan niet verplicht is, is een vraag die eigenlijk niet zo eenvoudig kan worden beantwoord. Dat is het gevolg van het feit dat er in eerste instantie geen wettelijke verplichting voor geldt. Toch kom je vaak niet onder het afsluiten van deze verzekering uit. Hoe komt dat? Zeer eenvoudig. Het merendeel van de hypotheekverstrekkers op de markt vereisen immers dat er altijd een opstalverzekering wordt afgesloten. Dat is ook niet meer dan logisch aangezien de woning waarvoor je gaat lenen dienst doet als onderpand. Hier moet je zeker rekening mee houden.

Hoe worden zonnepanelen ingedekt?

Nu steeds meer mensen de (logische) keuze maken om zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van hun woning spreekt het voor zich dat velen zich ook afvragen hoe deze installatie nu exact wordt ingedekt. Voor de opstalverzekering geldt dat ze eveneens een dekking voorziet voor zowel zonnepanelen als bijvoorbeeld de fundering van de woning. Let wel, dit kan verschillen afhankelijk van de verzekeraar van je keuze. Voor verschillende verzekeraars geldt dan ook dat ze wel een dekking voorzien voor zonnepanelen, maar bijvoorbeeld niet voor de fundering. Let hier zeker altijd voor op.

Wat met mogelijke schade aan je laadpaal?

Ben jij één van de vele mensen die elektrisch rijden en heb je er bijgevolg voor gekozen om een laadpaal te laten plaatsen? Dan spreekt het voor zich dat je ook graag zal willen achterhalen of mogelijke schade aan deze paal is ingedekt door de opstalverzekering of niet. Dat kan zeker het geval zijn, maar ook hierbij is er sprake van bepaalde verschillen tussen verzekeraars. Controleer dus altijd in de polisvoorwaarden of je laadpaal is ingedekt tegen schade bij de verzekeraar van je keuze bij het afsluiten van een opstalverzekering.

Welke dekkingen zijn uitgesloten bij een opstalverzekering?

Ondanks het feit dat een opstalverzekering een ruim aanbod aan dekkingen voorziet moet het gezegd dat er ook sprake is van een aantal zaken die worden uitgesloten. Laat je bijvoorbeeld iets zwaars vallen op die nieuw geplaatste, dure vloer waardoor deze schade oploopt? Dan zal de daaruit voortvloeiende schade uitsluitend worden ingedekt wanneer je hebt gekozen voor het afsluiten van een allrisk-polis.

Hou er bovendien ook rekening mee dat schade door deze verzekering doorgaans uitsluitend wordt uitgekeerd op het ogenblik dat er sprake is van een onzeker voorval. Met andere woorden, stort het dak van je huis in nadat er sprake is geweest van jarenlang achterstallig onderhoud? Dan zal de verzekering geen uitkering voorzien voor de schade die is ontstaan. Bovendien is het zo dat er door verzekeraars ook verschillende eisen worden opgesteld met betrekking tot de materialen waar bijvoorbeeld de buitenwanden evenals de dakbedekking uit moeten bestaan.

Beschik je over een woonwagen? Dan is het bijvoorbeeld veelal zo dat rieten daken daarvoor worden uitgesloten. Verdiep je dus altijd grondig in de polisvoorwaarden.

Opstalverzekering voor appartement

Er wordt bij het afsluiten van een opstalverzekering in de praktijk altijd een onderscheid gemaakt tussen een volledige woning en bijvoorbeeld een studio of appartement. Bij het afsluiten van een opstalverzekering voor een appartement is het zo dat er een onderscheid dient te worden gemaakt tussen twee verschillende situaties, namelijk:

  1. Je bent huurder (dan doet de verhuurder dat voor je);
  2. Je bent eigenaar (dan regelt de Vereniging van Eigenaars dit);

Let wel, bovenstaande geldt uitsluitend voor de opstalverzekering. Ben je van plan om jouw inboedel te laten verzekeren middels een inboedelverzekering? Dan zal je deze wel gewoon individueel moeten afsluiten.

Wees waakzaam voor een slapende VvE!

Let op! Is er sprake van een slapende VvE? Dan is het van belang om te weten dat je wel zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van een opstalverzekering. Een dergelijke situatie doet zich in de praktijk vaak voor bij kleine en oude(re) appartementencomplexen.

Sta je op het punt om een appartement aan te schaffen? Dan is het altijd van belang om even te controleren hoe het is gesteld met de VvE. Een slapende VvE kan je uiteraard ook nieuw leven inblazen!

Hoe besparen op de opstalverzekering?

Veel mensen willen graag besparen op verzekeringen. Dit geldt ook voor een duurdere verzekering zoals de opstalverzekering. Hier bestaan in de praktijk verschillende mogelijkheden voor. Je moet er echter wel rekening mee houden dat er bij besparen op een verzekering een bepaalde dreiging op de loer ligt.

De besparing mag zeker niet ten koste gaan van de kwaliteit van de dekkingen waar je op kan rekenen. Op deze manier zou je immers zomaar voor vervelende verrassingen kunnen komen te staan. De onderstaande bespaartips zijn de moeite waard om te overwegen:

  • Vergelijk de opstalverzekeringen bij verschillende verzekeraars;
  • Kies voor het bundelen van je verschillende woonverzekeringen;
  • Overweeg een eventueel hoger gelegen eigen risico indien mogelijk;

Wanneer je eigenaar bent van één of meerdere woningen is de kans zeer groot dat je verschillende woonverzekeringen zal willen afsluiten. Het betreft hier dan niet alleen de opstalverzekering, maar ook de inboedelverzekering evenals een mogelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Ga je al deze verschillende verzekeringen afsluiten? Dan kan kiezen voor een een bundel bij één en dezelfde verzekeraar zeker en vast een interessante keuze zijn. Ook op deze manier kan je zonder kwaliteitsverlies besparen op onder meer je opstalverzekering.