Veel mensen blijken in de praktijk over een uitgesproken voorkeur te beschikken voor een warmtepomp zonder buitenunit. In dit geval is er dus geen sprake van een grote en bovendien ook weinig esthetische buitenunit die geplaatst dient te worden in de tuin, op het plat dak of tegen de gevel. Naar een dergelijke warmtepomp wordt in de praktijk vaak verwezen als zijnde een monoblock warmtepomp. Wil je nu graag alles over dit systeem te weten komen? Dan is het zeker een aanrader om even het restant van de informatie op deze pagina door te nemen. Zo kan je precies bepalen welke van de verschillende warmtepompen op de markt voor jou echt de interessantste optie is.

Warmtepomp zonder buitenunit, welke opties zijn er?
Ben je van plan om een warmtepomp zonder buitenunit aan te schaffen? Dan zal je kunnen vaststellen dat er op dat vlak een keuze kan worden gemaakt tussen verschillende opties. De verschillende opties waar je een keuze tussen kan maken zijn de onderstaande:
- Een geothermische warmtepomp zonder buitenunit;
- Een lucht-water warmtepomp zonder buitenunit;
- Een lucht-lucht warmtepomp zonder een unit buiten;
- Een hybride warmtepomp zonder buitenunit;
Naast de bovenstaande vier opties bestaat er ook nog zoiets als een warmtepompboiler zonder buitenunit. Bij een dergelijke installatie is het uiteraard zo dat er geen sprake is van een verwarming van de woning, maar wel van sanitair water. Ook een dergelijke, energiezuinige, duurzame boiler kan worden aangekocht als een monoblock-versie. Het betreft hier een gesloten systeem bestaande uit een warmtepomp en een boilervat.
Net zoals bij een lucht warmtepomp het geval is geldt ook voor dit exemplaar dat er geen sprake is van aanwezige koelleidingen tussen de binnen- en de buitenunits. De installateur zal dus met andere woorden gewoon twee gaten dienen te boren in de gevel om de luchtkanalen te realiseren voor wat de aan- en afvoer van lucht betreft.
Geothermische warmtepomp zonder buitenunit
De eerste optie waar je voor kan kiezen is een geothermische warmtepomp zonder buitenunit. Voor dit exemplaar geldt dat ze haar energie haalt uit aardwarmte. Een dergelijk systeem heeft dus met andere woorden helemaal geen bodemunit nodig om de warmte uit de buitenlucht te kunnen halen.
De constante temperatuur van de aardwarmte zorgt er overigens in de praktijk voor dat je kan rekenen op het meest optimale rendement. Deze voordelen maken de keuze voor een dergelijke warmtepomp in de praktijk erg interessant.
Dit gezegd hebbende zijn er ook nadelen aan verbonden. Er zijn om gebruik te kunnen maken van een dergelijke warmtepomp immers aanzienlijke werken vereist die uitgevoerd dienen te worden in de tuin.
Lucht-water warmtepomp zonder buitenunit
De tweede optie die er bestaat is een zogenaamde lucht-water warmtepomp zonder buitenunit. Het betreft hier een warmtepomp welke er bekend om staat warmte aan de buitenlucht te onttrekken. Op deze manier kan er een verwarming van water voor verschillende doeleinden plaatsvinden. Denk hierbij meer concreet aan:
- Sanitair water;
- CV-water;
- Zwembadwater;
Voor een dergelijk exemplaar geldt dat er doorgaans zowel sprake is van units binnen als buiten de woning. Dit gezegd hebbende kan er tegenwoordig vastgesteld worden dat er steeds vaker wordt gekozen voor een monoblock-variant.
Indien ook jouw voorkeur hiernaar uitgaat is het zo dat je voldoende hebt aan slechts twee ventilatieroosters die aangebracht dienen te worden in de gevel. Dit uiteraard voor de aanvoer en afvoer van de lucht.
Lucht-lucht warmtepomp zonder buitenunit
Vergelijkbaar met lucht-water warmtepompen is het zo dat ook een lucht-lucht warmtepomp diens warmte uit de buitenlucht haalt. Dit gezegd hebbende is het echter zo dat dit toestel diens opgewekte warmte niet afgeeft aan het CV-water, maar in plaats daarvan aan de lucht in de woning. Op warme dagen is het bovendien mogelijk om de werking van deze warmtepomp om te draaien. Met andere woorden, ze kan dan als airco worden ingezet.
In het merendeel van de gevallen geldt bij een lucht-lucht warmtepomp dat er sprake is van een split-systeem voorzien van koelleidingen. Dit gezegd hebbende zijn er tegenwoordig ook monoblock-versies op de markt terug te vinden. Ook bij dergelijke systemen is het zo dat er een mogelijkheid bestaat om te kiezen voor een exemplaar waarbij er twee doorgangen aanwezig zijn in de muur samen met een buitenrooster.
Hybride warmtepomp zonder buitenunit
De vierde optie waar je voor kan kiezen is een zogenaamde hybride warmtepomp. Het betreft hier een combinatie van enerzijds een condensatieketel en anderzijds een lucht-water warmtepomp. Kiezen voor deze optie betekent dat je kiest voor een slim systeem dat steeds kiest voor een bepaalde energiebron op het ogenblik dat, dat het meest voordelig is.
Op het merendeel van de momenten zal dat de buitenlucht blijken te zijn. Voor de nieuwe(re) modellen geldt overigens dat zij geen nood meer hebben aan een buitenunit om de warmte te kunnen filteren uit de buitenlucht. Bij een hybride CV-ketel welke niet beschikt over een buitenunit is het zo dat er uitsluitend twee gaten in de gevel zijn vereist. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop de standaard lucht warmtepompen zonder buitenunit werken.
Met welke kosten dien je rekening te houden?
Wil jij ook graag een warmtepomp zonder buitenunit laten plaatsen in jouw woning? Dan spreekt het voor zich dat je, je ook graag bewust zal willen zijn van de kosten die dit met zich meebrengt. Wat deze kosten betreft zal je uiteraard rekening willen en moeten houden met het type warmtepomp waar je voorkeur naar uitgaat. De gemiddelde kosten zijn:
- Tussen 2.500 & 7.500 euro bij een lucht-lucht warmtepomp;
- Tussen 5.000 & 7.5000 euro bij een hybride warmtepomp;
- Tussen 3.000 & 5.000 euro bij een warmtepompboiler;
- Tussen 7.500 & 12.000 euro bij een lucht-water warmtepomp;
- Tussen 10.000 & 24.000 bij een geothermische warmtepomp;
Een investering in een warmtepomp zonder buitenunit kan er als vanzelfsprekend één zijn die relatief hoge kosten met zich meebrengt. Gelukkig is het mogelijk om voor de aankoop van een dergelijke warmtepomp ook een beroep te doen op enkele financiële tegemoetkomingen of subsidies. Het spreekt voor zich dat op deze manier niet alleen de investering kan worden gedrukt, maar ook de terugverdientijd kan worden ingeperkt.

Hoe werkt een warmtepomp met buitenunit?
In de basis is het zo dat een warmtepomp ervoor zorgt dat warmte van buiten naar binnen wordt verpompt. In eerste instantie wordt vaak gedacht dat het een vereiste is om gebruik te maken van een buitenunit om dit mogelijk te maken. Dat is echter niet correct.
Het volledige proces van verdampen evenals condenseren kan dan ook in de praktijk probleemloos gebeuren door gebruik te maken van één gesloten monoblock-systeem. Wil je graag te weten komen hoe de werking er dan exact uit komt te zien? Dat maakt de onderstaande informatie meteen duidelijk.
Fase 1: De warmte wordt uit de omgeving gehaald
Bij een warmtepomp zonder buitenunit is het zo dat ze de warmte uit de omgeving haalt door middel van een speciale koelvloeistof. Deze vloeistof zal onder lage druk evenals op lage temperatuur diens kookpunt bereiken en verdampen. Op deze manier kan de vloeistof de omgevingswarmte opnemen.
Fase 2: De temperatuur van de omgevingswarmte wordt verhoogd
De koelvloeistof die is verdampt gaat naar een compressor. Voor dit onderdeel geldt dat ze er bekend om staat de damp samen te persen. Op deze manier krijgt de damp een hogere temperatuur dan het water voor de centrale verwarming of de lucht waarvan sprake is in de woning. Voor deze compressor geldt uiteraard dat ze in de praktijk verantwoordelijk is voor het elektriciteitsverbruik.
Fase 3: Er wordt warmte afgegeven aan het verwarmingssysteem
Tijdens de derde fase is het zo dat de damp terecht zal komen in een zogenaamde condensor. Door de condensatie waarvan sprake is geeft de damp diens warmte af aan het CV-water. Dat water zal dan vervolgens vertrekken naar de warmtetoestellen. Het kan hierbij onder meer gaan om een systeem met vloerverwarming. Op deze manier kan er een efficiënte verwarming van de woning plaatsvinden.
Fase 4: De cyclus start opnieuw
Werd alle warmte op een zeker ogenblik afgegeven? In dat geval condenseert de damp in de warmtepomp volledig waarna er opnieuw koelvloeistof zal ontstaan. Vervolgens zal de cyclus van verdampen onder lage temperatuur evenals het samenpersen van de damp en het condenseren terug van voor af aan beginnen.