Door gebruik te maken van een warmtepomp beschik je over de mogelijkheid om je woning te verwarmen zonder het gebruik van aardgas. Kies je voor het aanschaffen van een dergelijk systeem? Dan is het mogelijk om aanspraak te kunnen maken op een bepaalde subsidie. Op deze pagina vertellen we je graag alles wat je moet weten over het gebruik van een warmtepomp in je woning. Bovendien krijg je ook een goed beeld van de kosten evenals de verschillende mogelijkheden waarvan sprake is.

Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp zorgt er in de praktijk voor dat de CV-ketel kan worden vervangen of dat ze ermee samen kan werken. In het laatste geval is er sprake van een zogenaamde, hybride warmtepomp. De warmtepomp staat in voor het verwarmen van de woning en soms ook voor het water welke wordt gebruikt in de douche en de keuken. Voor warmtepompen geldt dat ze werken op basis van elektriciteit waarbij er warmte wordt gebruikt uit de lucht of bodem.
Bovenstaande zorgt ervoor dat de warmtepomp kan rekenen op een energiezuinige werking. Door gebruik te maken van een dergelijk systeem is het zo dat er minder gas is vereist. Daarnaast is het tevens zo dat je volledig van het gas af kan worden gehaald. Dat is niet alleen gunstig voor het klimaat, bovendien spreekt het voor zich dat je op deze manier ook een behoorlijke besparing kan realiseren op de energiefactuur.
Het is de bedoeling om er voor te zorgen dat alle woningen in Nederland in de toekomst van het aardgas af zijn. Eén van de mogelijkheden om dit voor mekaar te krijgen is gebruikmaken van een warmtepomp. Het kan bijgevolg zeker een aanrader zijn om je te gaan verdiepen in de informatie die wij voor jou op deze pagina verzameld hebben.
Hoe werkt een warmtepomp precies?
We kunnen de werking waarvan sprake is bij een warmtepomp eigenlijk vergelijken met deze van een koelkast. Voor een koelkast geldt dat ze over de mogelijkheid beschikt om te koelen door het verzamelen van warmte uit de lucht welke zich in de koelkast bevindt. Vervolgens wordt deze lucht afgegeven buiten de koelkast.
Voor een warmtepomp geldt dat ze warmte gaat verzamelen uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater dat aanwezig is. Vervolgens kan ze de temperatuur verhogen met behulp van elektriciteit waarna ze de warmte binnen de woning afgeeft. Een warmtepomp beschikt op deze manier met slechts één kilowattuur aan stroom over de mogelijkheid om 3 tot 5 kilowattuur aan warmte te genereren.
Warmtepomp kopen of warmtepomp huren?
Zou jij ook graag gebruik willen maken van één van de verschillende soorten warmtepompen die op de markt zijn terug te vinden? In dat geval beschik je over de mogelijkheid om een keuze te maken tussen twee opties. Het betreft hier:
- Optie 1: Het aankopen van één van de warmtepompen;
- Optie 2: Het huren van één van de warmtepompen;
In beide gevallen spreekt het voor zich dat je over een systeem komt te beschikken die ervoor kan zorgen dat je van het gas af wordt geholpen. Dit gezegd hebbende is er wel sprake van een aardig verschil tussen beide opties. Indien je kiest voor een warmtepomp huren dien je er immers rekening mee te houden dat jij niet de eigenaar van het systeem zal worden. Dat heeft vooral een niet onaanzienlijke invloed op de mogelijkheid om een subsidie aan te vragen. Bij het huren van een systeem is dat immers helaas niet mogelijk.
Hoe ziet zo’n systeem er precies uit?
Ga je de verschillende soorten warmtepompen op de markt ten opzichte van elkaar vergelijken? Dan zal meteen duidelijk worden dat er best een aantal opties bestaan. In eerste instantie maken we dan ook een onderscheid tussen de volgende mogelijkheden:
- Hybride warmtepompen;
- Lucht/water warmtepompen;
- Lucht/lucht warmtepompen;
- Bodem/water warmtepompen;
- Water/water warmtepompen;
In eerste instantie zal je dus sowieso even grondig moeten kijken naar de werking van deze verschillende exemplaren. Dat is echter niet alles. Hou er verder ook rekening mee dat er sprake kan zijn van een exemplaar met en zonder buitenunit. Een warmtepomp zonder buitenunit is door de jaren heen in ieder geval heel wat populairder geworden.
Bestaande uit verschillende onderdelen
Een warmtepomp bestaat altijd uit verschillende onderdelen. We maken op dit vlak eigenlijk een onderscheid tussen vier onderdelen. Het betreft hier de volgende:
- Een verdamper;
- Een compressor;
- Een condensor;
- Een expansieventiel;
Voor de verdamper geldt dat het onderdeel zich buiten bevindt en koelvloeistof bevat. In deze verdamper vindt een verdamping plaats van de vloeistof onder lage druk. Dit gebeurt tot er een gas ontstaat welke de warmte opneemt. De compressor zorgt ervoor dat de damp samen wordt gedrukt. Hierdoor kan de temperatuur nog meer stijgen. Om die extra warmte-energie te kunnen realiseren heeft de compressor uiteraard nood aan een bepaalde hoeveelheid elektriciteit.
Het derde onderdeel, de zogenaamde condensor is een hoge druk onderdeel welke verantwoordelijk is voor de condensering van de verdampte koelvloeistof. Vervolgens zal de warmte worden afgegeven. Voor het expansieventiel geldt tot slot dat ze de druk terug verlaagt. Op deze manier kan de damp verder afkoelen. Hierdoor wordt de damp terug veranderd in een vloeistof.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?
Er wordt vaak gezegd dat warmtepompen de verwarmingsinstallaties van de toekomst zijn. Hoe komt dat nu echter precies? Waarom zou een dergelijk systeem in de praktijk dus met andere woorden een interessant alternatief kunnen zijn voor de traditionele verwarmingsketels welke werken op bijvoorbeeld gas, mazout of een vaste brandstof? Wij zochten de voornaamste voordelen voor jou uit en hebben ze hieronder op een rijtje gezet.
- Warmtepompen zijn energiezuinig;
- Ze zijn veel milieuvriendelijker dan traditionele installaties;
- Ze beschikken over verschillende toepassingen;
- Ook koelen behoort tot de mogelijkheden;
- Er wordt geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen;
Eén van de vaakst gehoorde nadelen van een warmtepomp heeft te maken met de vrij hoge aankoopprijs die eraan verbonden is. Zoals eerder op deze pagina reeds werd aangegeven is het echter mogelijk om een subsidie aan te vragen. Een dergelijke subsidie kan helpen om de investering te drukken terwijl ze ook de terugverdientijd weet in te perken. De hoge aankoopprijs hoeft dus niet altijd een struikelblok te vormen.
Wat is het beste exemplaar voor jouw woning?
Wat de beste warmtepomp is om gebruik van te maken in jouw woning is volledig afhankelijk van niet alleen de persoonlijke wensen en noden waarover je beschikt, maar ook van de situatie waarvan sprake is.
Voor geothermische warmtepompen geldt bijvoorbeeld dat ze zich kenmerken door een meer constant rendement ten opzichte van lucht warmtepompen. Dit gezegd hebbende geldt voor deze systemen ook dat ze veel duurder zijn in aankoop.
Is je woning nog niet echt optimaal geïsoleerd of wil je graag jouw bestaande verwarmingselementen behouden? Dan kan het een prima keuze zijn om te opteren voor het aanschaffen van een hybride warmtepomp.
Zou je graag niet alleen willen verwarmen, maar ook willen koelen met je warmtepomp? Dan is een lucht warmtepomp weer de interessantste optie. Hou er verder rekening mee dat er ook nog andere elementen zijn die de keuze op vlak van warmtepomp kunnen beïnvloeden. Het betreft hier dan meer bepaald de volgende:
- Het budget waarover je beschikt;
- De wensen die je hebt;
- Het verbruik waarvan sprake is;
- De comforteisen die van kracht zijn;
In ieder geval is het zeer belangrijk om altijd even grondig jouw situatie te bespreken met een professionele installateur. Enkel en alleen op die manier zal je finaal immers de beste keuze maken voor wat de warmtepomp voor jouw woning betreft.

Hoeveel kost een warmtepomp?
De warmtepomp kosten waar je rekening mee dient te houden worden bepaald door het soort exemplaar waar gebruik van wordt gemaakt. Wat dit betreft zal je kunnen vaststellen dat er rekening kan worden gehouden met de onderstaande, gemiddelde kosten:
- Tussen 3.000 & 5.000 euro voor een warmtepompboiler;
- Tussen 4.000 & 7.000 euro voor een lucht-lucht warmtepomp;
- Tussen 5.000 & 9.000 euro voor een lucht-water warmtepomp;
- Tussen 7.500 & 15.000 euro voor een hybride warmtepomp;
- Tussen 15.000 & 20.000 euro voor een water-water warmtepomp;
- Tussen 20.000 & 30.000 euro voor een grond-water warmtepomp;
Hou er uiteraard rekening mee dat de kosten voor warmtepompen eveneens kunnen verschillen afhankelijk van de partij waarbij je ze gaat bestellen. Het uitvoeren van een vergelijking kan dan ook al vrij snel tot een aardige besparing leiden.
Wat met het onderhoud van een warmtepomp?
Een terechte vraag die veel mensen zich stellen heeft te maken met het vereiste onderhoud waar rekening mee moet worden gehouden bij het gebruik van een warmtepomp. Het is op dit vlak van belang om te weten dat er geen sprake is van een verplicht uit te voeren onderhoud.
Dit gezegd hebbende is het wel zo dat het uitvoeren van een dergelijk onderhoud om de twee jaar sterk wordt aangeraden. Dit niet in het minst wanneer je graag wil kunnen rekenen op een optimaal functionerende evenals energiezuinige werking van het systeem.
In principe is het wat dit betreft de beste keuze om een onderhoudscontract af te sluiten met de installateur van het systeem. Deze zal om de twee jaar het koelcircuit controleren evenals nagaan of er mogelijks bepaalde onderdelen aan vervanging toe zijn of niet.
Ondanks het feit dat het laten uitvoeren van onderhoud bij warmtepompen dus niet verplicht is, is het wel zo dat er sprake is van twee wettelijke keuringen waaraan je moet zien te voldoen. Het gaat hierbij meer bepaald om:
- De SCIOS-keuring;
- De EPBD III-keuring;
Doorgaans is het zo dat deze keuringen elke vier jaar plaats dienen te vinden. Doe hiervoor altijd een beroep op de diensten van een SCIOS-gecertificeerd deskundige. Op basis van de inspectie die plaats heeft gevonden zal er een keuringsverslag worden opgemaakt. Deze kan vervolgens als leidraad worden gebruikt voor het onderhoud van de warmtepomp.