Hoe je tuin winterklaar maken?

Je tuin winterklaar maken is belangrijk. De manier waarop dit dient te gebeuren is door de jaren heen echter danig veranderd. In het verleden was het dan ook zo dat het winterklaar maken van de tuin in het bijzonder als doel had om de tuin er netjes uit te laten zien tijdens de wintermaanden. Dit betekende concreet dat er vooral voor werd gekozen om:

  • De vaste planten af te knippen;
  • De tuin af te strooien met turfmolm;

Vandaag de dag kan er worden vastgesteld dat bovenstaande werkwijze uiteraard reeds behoorlijk is achterhaald. Voor heel wat vaste planten geldt immers uiteraard dat ze er ook tijdens de wintermaanden nog steeds prachtig uit kunnen zien. Dit niet in het minst wanneer er sprake is van een laagje rijp of misschien zelfs sneeuw. Wil jij graag alles te weten komen over het winterklaar maken van jouw tuin? Dat kan op deze pagina!

tuin winterklaar maken
Image by pvproductions on Freepik

Het verwijderen van eenjarige planten

Het eerste waar je naar kan kijken voor wat het winterklaar maken van je tuin betreft is het verwijderen van de eenjarige planten. Voor het merendeel van deze exemplaren geldt immers dat ze nu wel uitgebloeid zullen zijn. Het wordt sterk aan te raden om deze te verwijderen vooraleer de eerste nachtvorst opduikt.

Bovenstaande omwille van het feit dat de stengels anders gaan rotten. Zorg ervoor dat de planten uitgetrokken worden samen met de wortel. Ontstaan er hierdoor lelijke, kale plekken verspreid over je tuin? Dan kan het interessant zijn om hier voorjaarsbollen te gaan planten. Je zou er ook voor kunnen kiezen om viooltjes of winterheide te plaatsen.

Beschik je over een moestuin? Hou er dan rekening mee dat ook de planten die deel uitmaken van jouw moestuin inmiddels wellicht over hun hoogtepunt heen zullen zijn. Dit geldt overigens ook voor de tomaten. Het afval dat hierdoor ontstaat kan verwerkt worden op de composthoop.

Winterklaar maken van je gazon

Tijdens de herfst kan het gazon voor de laatste keer worden gemaaid. De temperatuur zal vervolgens uiteraard aanzienlijk dalen waardoor het gras nu merkbaar langzamer zal gaan groeien. Wanneer er sprake is van een zeer zachte herfst is het mogelijk dat er aan de start van de winter toch nog een laatste keer gemaaid dient te worden.

Let op, het wordt in principe aangeraden om te kiezen voor een iets langer gazon in plaats van zeer kort gras tijdens de wintermaanden!

Zorg ervoor dat het afgemaaide gras altijd wordt verwijderd. Het is het best om ervoor te zorgen dat er tijdens de winter niets op het gazon blijft liggen. Is er sprake van een aanzienlijke hoeveelheid afgevallen bladeren op het gras? Zorg er dan voor dat ook deze worden verwijderd. Een dikke laag blad kan immers als gevolg hebben dat er een gebrek aan licht ontstaat. Als gevolg hiervan kan het gras vervolgens geel worden.

Voor het bladvrij maken van het gazon is het mogelijk om gebruik te maken van grasharken of een bladblazer. Voor welke van deze twee opties je gaat kiezen is uiteraard vooral afhankelijk van de voorkeur waarover je beschikt.

gazon in tuin
Image by wirestock on Freepik

Snoeien tijdens de winter? Dat kan!

De winterperiode kan een goede periode zijn om te snoeien. Van belang is vooral om rekening te houden met het feit dat het niet mag vriezen. Voor de takken van een boom of een struik geldt uiteraard dat ze duidelijker zichtbaar zijn wanneer er geen blad aan zit.

Voor berken, kastanjes evenals esdoorns, walnoten en druivelaars geldt dat ze gesnoeid moeten worden wanneer ze nog in blad staan. Zorg er echter voor dat dit zeker gebeurt voor Kerstmis. Alleen op die manier is het mogelijk om het bloeden van de snoeiwonden te voorkomen. Voor andere soorten buiten de zogenaamde ABC bomen geldt dat ze ook tijdens het voorjaar of zelfs tijdens de zomer gesnoeid kunnen worden.

Tuin winterklaar maken? Denk aan je vijver!

Wil je, je tuin winterklaar maken en beschik je over een vijver? Dan spreekt het voor zich dat je ook daar graag de nodige aandacht aan zal willen besteden.

Wanneer de bladeren van de bomen gaan vallen is het een aanrader om ervoor te zorgen dat ze niet in de vijver belanden. Wanneer er zich een dikke laag bladeren vormt op de bodem kan dat ervoor zorgen dat deze gaat rotten. Dat is alles behalve gunstig voor de kwaliteit van het water. Door een net te spannen over de vijver is het mogelijk om de bladeren op te vangen. Bovendien wordt het ook aangeraden om de plantendelen welke zijn afgestorven uit het water te halen.

Tracht het dichtvriezen van de vijver te voorkomen

Gaat het straks echt vriezen? Probeer dan te voorkomen dat de vijver dichtvriest. Dit is mogelijk door ervoor te zorgen dat er altijd een wak open wordt gehouden in de vijver. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van een speciaal onderwaterpompje. De werking van dit pompje zorgt ervoor dat het water voldoende in beweging wordt gebracht. Op deze manier kan er in het merendeel van de gevallen een wak open worden gehouden. Hou er wel rekening mee dat dit pompje zich minstens 30 centimeter boven de vijverbodem dient te bevinden. Zo zal het relatief warme water onderin onberoerd blijven.

Is er sprake van een filterpomp? Hou er dan rekening mee dat deze tijdens de wintermaanden, afhankelijk van het type filter waarvan sprake is, uitgezet kunnen worden. De pomp die wordt gebruikt voor de waterelementen evenals de fonteintjes in de vijver kunnen bij voorkeur uitgeschakeld worden. Verwijder bij voorkeur ook al het water uit de kleine(re) waterelementen die zich in de vijver bevinden. Indien je hier allemaal rekening mee houdt kan je in principe zonder probleem in het voorjaar de vijver terug opstarten.

vijver
Image by Paul McGowan from Pixabay

Zet de kuipplanten tijdig binnen

Ergens vanaf halverwege de maand oktober is het zo dat je de eerste nachtvorst kan verwachten. Vooraleer dat moment is aangebroken is het van belang om de zogenaamde kuipplanten die in je tuin zijn terug te vinden binnen te zetten. Het wordt aangeraden om deze planten in een koele ruimte te plaatsen waarbij de temperatuur ergens tussen de 5 en 15 graden is gelegen. Het kan hierbij dan bijvoorbeeld gaan om:

  • Een schuur;
  • Een hal;
  • Een serre;

Voor bladhoudende exemplaren geldt dat ze licht nodig hebben. Bladverliezende planten zou je in principe in een donkere kamer kunnen neerzetten. Takken kunnen eventueel bijgeknipt worden om ruimte te kunnen besparen. Zie er bovendien op toe dat de potgrond matig vochtig wordt gehouden. In het merendeel van de gevallen is het zo dat er geen sprake is van een echt optimale overwinteringsruimte. Dit gezegd hebbende zullen de sterke soorten dit wel weten te overleven.

Sluit bij voorkeur de waterleidingen in de tuin af

Je tuin winterklaar maken betekent zoals reeds is gebleken doorheen deze pagina onder meer dat je aandacht zal moeten besteden aan het water waarvan sprake is in je tuin. Dit betekent dus uiteraard ook dat je bij voorkeur de waterleidingen in je tuin afsluit. Vergeet bovendien ook niet om vorstgevoelige leidingen evenals tuinslangen helemaal leeg te laten lopen. Alleen op die manier kan schade door uitzettend ijs worden voorkomen.

Beschik je over los staande sproeiers in je tuin? Dan is het uiteraard eenvoudig mogelijk om deze droog binnen op te slaan tijdens de wintermaanden. Bevinden er zich potten en gieters in je tuin? Zorg er dan voor dat deze altijd ondersteboven worden geplaatst. Op die manier kan je voorkomen dat er water in blijft staan dat bevriest waardoor de gieters of potten stuk kunnen springen.

Denk ook eens aan de vogels

Je tuin winterklaar maken betekent niet alleen dat je aandacht moet besteden aan de planten, maar ook aan de dieren. In het bijzonder de vogels kunnen tijdens een (strenge) winter je hulp nodig hebben. De wintermaanden vormen voor veel vogels een moeilijke periode omdat ze maar weinig voedsel kunnen vinden. Je kan ze niet alleen helpen door een vogelhuisje in je tuin op te nemen, maar ook door vogelvoer te voorzien. Wat dit vogelvoer betreft kan je denken aan verschillende mogelijkheden zoals:

  • Zaadmengsels;
  • Vetbollen;
  • Vruchten;
  • Noten;

Buiten bovenstaande spreekt het voor zich dat ook andere voedingswaren zoals bijvoorbeeld broodkorsten evenals appels zeer gewild zijn. Het loont de moeite om dit voedsel te verspreiden over verschillende plaatsen. Lang niet alle soorten vogels houden er immers van om op de voedseltafel te komen zitten of hebben de mogelijkheid om aan een vetbol te hangen. Ook hier zal je rekening mee willen houden.

vogelhuisje