Je waterleidingen isoleren tegen vorst? Dat is altijd een goed idee! Ondanks het feit dat onze winters gemiddeld gezien alsmaar warmer blijken te worden spreekt het voor zich dat we nog steeds elk jaar opnieuw geconfronteerd worden met periodes van vorst.
Om te voorkomen dat je waterleidingen springen kan het belangrijk zijn om ze te isoleren. Wil jij ook graag jouw waterleidingen isoleren tegen de vorst? Dan kan de informatie op deze pagina je daar alles over vertellen.
Welk soort isolatiemateriaal gebruiken?
Wil je graag jouw waterleidingen isoleren tegen vorst? Dan zal je om te beginnen een keuze moeten maken tussen de verschillende soorten isolatiematerialen waarvan sprake is. Wat dit betreft is het mogelijk om een keuze te maken tussen de volgende materialen:
- Glaswol;
- Polyethyleenschuim;
- Een verwarmingskabel;
Voor de isolatiematerialen glaswol en polyethyleenschuim geldt dat ze de meest voordelige oplossingen vormen. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat gebruikmaken van een speciale vorstbeveiligingskabel een grotere garantie weet te bieden op het voorkomen van problemen. In principe kan je er bij het gebruik van een dergelijke kabel dan ook altijd zeker van zijn dat je leidingen gevrijwaard zullen blijven van vorstschade.
Je leidingen isoleren met glaswol evenals polyethyleenschuim
De manier waarop je leidingen moet isoleren tegen vorstschade kan in de praktijk danig verschillen. Het is vooral het gekozen isolatiemateriaal welke op dit vlak een belangrijk verschil vormt. Heb je gekozen voor het gebruik van glaswol? Dan dien je de stukken rond de buizen te wikkelen waarna je ze vervolgens vast moet kleven met behulp van tape of ijzerdraad.
Heb je gekozen voor isolatie met polyethyleenschuim? Dan kan je gebruikmaken van speciale buisisolatie. Voor dit isolatiemateriaal geldt dat ze eenvoudig over de buizen kan worden geklikt. Voor bepaalde buisisolatiesystemen geldt dat ze gebruikmaken van een ritssluiting of een zogenaamde zwaluwstaartverbinding. Afplakken met behulp van tape is in een dergelijke situatie niet vereist.
Isoleren van de bochten en kranen
Let op! Ook de bochten die deel uitmaken van de leidingen dienen uiteraard grondig geïsoleerd te worden. Hier breng je buisisolatie aan met de opengesneden kant aan de binnenzijde. Wil je graag kunnen rekenen op een perfecte aansluiting op een T-verbinding? In dat geval dien je met behulp van een breekmes in eerste instantie een holte in het polyethyleenschuim te snijden.
Voor obstakels zoals bijvoorbeeld kranen geldt dat ze erg lastig te isoleren zijn met buisisolatie. In dat geval kan je dan ook maar beter gebruikmaken van een zelfklevende schuimband.

Hoe gebruikmaken van een verwarmingskabel?
Wil je graag kunnen rekenen op de meest optimale garantie dat er geen problemen zullen ontstaan met je leidingen tijdens een periode met vorst? Dan kan je er dus altijd het best voor kiezen om gebruik te maken van een verwarmingskabel.
Beschik je over een verwarmingskabel die is voorzien van een thermostaat? In dat geval is het van belang om deze aan te brengen op de koudste plaats van de leiding. Besteed er de nodige aandacht aan dat de temperatuursensor zich uiteraard aan de zijde van de leiding dient te bevinden. Voor de thermostaat geldt dat ze de verwarmingskabel aan zal sturen wanneer dat is vereist om vorstschade te kunnen voorkomen.
Tevens van belang om rekening mee te houden is de aanwezigheid van een stopcontact in de directe omgeving van de waterleiding. Deze is nodig omdat je de verwarmingskabel daarop dient aan te sluiten van zodra de winter aanbreekt of van zodra er vorst om de hoek loert.
Leg vervolgens de verwarmingskabel vast over de volledige lengte van de buis van de waterleiding. Om er zeker van te zijn dat de kabel op de meest optimale wijze aansluit is het aan te raden om gebruik te maken van pvc-tape of spanbanden.
Extra isoleren van de verwarmingskabel
Is er sprake van leidingen of buizen die blootgesteld worden aan extreme koude? Dan zou je er eventueel nog voor kunnen kiezen om de buis met de verwarmingskabel extra te gaan isoleren. Hiervoor kan er gebruik worden gemaakt van glaswol of het polyethyleenschuim. Deze manier van werken brengt nog een extra interessant voordeel met zich mee. Zo zal het verbruik van de verwarmingskabel daardoor tot een absoluut minimum worden herleid.
Het beveiligen van de buitenkraan
Wil je graag voorkomen dat niet alleen de buitenleidingen, maar ook de kraantjes buiten komen te bevriezen tijdens de winter? Dan is het altijd een goed idee om deze in de winter af te sluiten. Draai de stopkraan dicht en laat de buitenkraan open staan tot al het resterende water uit de leiding is gestroomd. Is het niet mogelijk om de buitenkraan af te sluiten? Dan kan je er altijd nog voor kiezen om deze af te binden met behulp van een doek. Doe er vervolgens ook nog een plasticzak rond en je kan rekenen op de best mogelijke bescherming.