Spouwmuurisolatie

Met behulp van spouwmuurisolatie is het mogelijk om de spouwmuren die zijn terug te vinden in je woning te isoleren. Dit kan ontzettend interessant zijn. In de praktijk komt het immers vaak voor dat de muren van een huis niet zijn geïsoleerd. Dat heeft als gevolg dat er via deze weg heel wat warme lucht uit de woning kan ontsnappen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Op deze pagina kom je alles te weten over deze vorm van isolatie. Bovendien maken we ook duidelijk welke voordelen en welke kosten er exact aan verbonden zijn.

spouwmuurisolatie
Image by Freepik

Met welke isolatiematerialen je spouwmuur isoleren?

Ben je van plan om spouwmuurisolatie te voorzien in je woning? Dan zal je uiteraard om te beginnen een keuze moeten maken tussen de verschillende soorten isolatiematerialen die hiervoor gebruikt kunnen worden. Wij hebben de diverse isolatiematerialen waar je op dit vlak een keuze tussen kan maken hieronder alvast even voor jou op een rijtje gezet.

Minerale wol of glaswol

De eerste optie waar je op vlak van spouwmuurisolatie over beschikt is gebruikmaken van minerale wol. Dit is geen isolatiemateriaal op zich, maar wel een verzamelnaam voor allerhande verschillende soorten materialen die daaronder vallen. Het gaat hierbij dan meer concreet om glaswol en steenwol. Bij het na-isoleren van een spouwmuur is het zo dat glaswol in de vorm van vlokken ingespoten worden in de muren.

Glaswol is wat spouwmuurisolatie betreft het meest voordelige materiaal om gebruik van te maken in een bestaande spouwmuur. Niet alleen geldt voor dit isolatiemateriaal dat ze voordelig is in aankoop, bovendien is ze ook duurzaam, brandveilig evenals waterafstotend. Daarnaast staat dit isolatiemateriaal erom bekend niet alleen thermisch, maar ook op akoestisch vlak een degelijke isolatie te kunnen realiseren.

EPS-parels

De praktijk leert ons dat het toepassen van spouwmuurisolatie vandaag de dag veel vaker in vergelijking met vroeger gebeurt door middel van zogenaamde EPS parels. Voor dit isolatiemateriaal geldt dat ze er bekend om staat over een zeer hoge isolatiewaarde te beschikken. Bovendien is het zo dat het isolatiemateriaal ook ecologisch verantwoord is en bovendien over een groot vulvermogen beschikt.

EPS korrels worden ingespoten samen met een soort van lijm zodat ze goed aan elkaar hechten. Hierdoor kan het materiaal niet wegwaaien, maar ook niet inzakken. De isolatiewaarde van dit materiaal varieert van HR tot HR++.

Ten opzichte van glaswol zal je tot de vaststelling komen dat EPS parels aanzienlijk minder goed scoren op het gebied van brandveiligheid en akoestische isolatie. Wel is het zo dat dit materiaal er bekend om staat over een uitstekende, vochtregulerende werking te beschikken en 100 procent recycleerbaar te zijn.

PUR spouwmuurisolatie

Een derde optie waar je voor kan kiezen voor wat spouwmuurisolatie betreft is PUR. Van alle soorten isolatiematerialen die je kan gebruiken in een spouwmuur geldt voor PUR dat ze het duurst is. Dit gezegd hebbende is ze op thermisch vlak ook het best isolerend.

Op vlak van prijs-kwaliteitverhouding kan er worden vastgesteld dat de keuze voor PUR de beste is om te maken bij een smalle of een vervuilde spouwmuur. Dit is niet alleen het gevolg van de hoge isolatiewaarde waarvan sprake is, maar ook van de kleine kieren en gaten die op deze manier perfect kunnen worden opgevuld. Dit gezegd hebbende, op vlak van milieuvriendelijkheid scoort PUR spouwmuurisolatie het minst goed van allemaal.

spouwmuurisolatie
Image by pvproductions on Freepik

Wat is de voor jou beste spouwmuurisolatie?

Wanneer je gebruik wenst te maken van de beste spouwmuurisolatie voor jouw specifieke situatie is het van belang om met een aantal zaken rekening te houden. De belangrijkste aandachtspunten die hierbij gelden zijn de onderstaande.

De dikte waar de spouwmuur over beschikt

Is er sprake van een smalle spouwmuur van bijvoorbeeld 3 centimeter? Dan zal je kunnen vaststellen dat er daarin gebruik moet worden gemaakt van EPS parels of van PUR spuitisolatie. Is er sprake van een spouwmuur welke beschikt over een minimale breedte van 5 centimeter? Dan kan er ook gebruik worden gemaakt van minerale wol.

Het doel van de isolatie

Is het voor jou van belang dat je spouwmuur niet alleen thermisch, maar bovendien ook akoestisch isoleert? Dan is het interessant om er rekening mee te houden dat minerale wol op akoestisch vlak beter isoleert in vergelijking met EPS-parels of PUR.

De grootte waar de voegen over beschikken

Om het isolatiemateriaal in de spouwmuur aan te kunnen brengen is het zo dat er gaten in de voegen van de gevel dienen te worden gemaakt. Dit hoeft in de praktijk geen enkel probleem te zijn, in tegendeel. Na afloop van de werkzaamheden worden deze gaten immers terug dichtgemaakt zo dat je hier niets meer van ziet.

Van welk isolatiemateriaal er exact gebruik kan worden gemaakt is afhankelijk van de omvang van de gaten. Hierbij kan gedacht worden aan:

  • PUR-spuitisolatie bij een minimale boordiameter van 12 mm;
  • Minerale wol bij een minimale boordiameter van 14 mm;
  • EPS-parels bij een minimale boordiameter van 16 mm;

Ook de grootte van de voegen zal dus in de praktijk voor een belangrijk deel bepalend zijn voor het soort spouwmuurisolatie waar je gebruik van kan maken.

Een combinatie van factoren

Voor welk type spouwmuurisolatie je het best kiest zal ook worden beïnvloed door allerhande extra factoren. Denk hierbij niet alleen aan de persoonlijke voorkeuren waarover je beschikt, maar ook aan je budget. Wil je er honderd procent zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt? Dan is het altijd een aanrader om even jouw specifieke situatie te bespreken met een isolatie-expert. Zo voorkom je vervelende verrassingen.

spouwmuurisolatie
Image by prostooleh on Freepik

Terugverdientijd van spouwmuurisolatie

Indien je duurzame werken uit gaat voeren zoals het isoleren van de spouwmuur spreekt het voor zich dat je, je ook altijd af zal vragen hoe het is gesteld met de terugverdientijd.

In vergelijking met andere isolatiemethodes kan er in de praktijk vastgesteld worden dat spouwmuurisolatie vrij goedkoop is. Dit is niet alleen het gevolg van het feit dat er een snelle plaatsing kan worden gerealiseerd, bovendien is het tevens zo dat er na afloop niets meer moet worden afgewerkt.

Werpen we een blik op de besparing die kan worden gerealiseerd op jaarbasis op de energiefactuur? Dan is het zo dat je er op kan rekenen dat de gemiddelde terugverdientijd van spouwmuurisolatie ergens is gelegen tussen de drie en vijf jaar. Is het mogelijk om aanspraak te maken op een subsidie? Dan kan die terugverdientijd zelfs nog verder dalen tot één à drie jaar.

Hou er in de praktijk natuurlijk altijd rekening mee dat de gemiddelde terugverdientijd bij spouwmuurisolatie afhankelijk is van verschillende factoren. Het betreft hier dan meer concreet de onderstaande:

  • Het isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt;
  • Het gewenste warmtecomfort dat moet worden gerealiseerd;
  • De dikte waar de spouw over beschikt;

In ieder geval mag het duidelijk zijn dat de gemiddelde terugverdientijd als meer dan voldoende gunstig kan worden bestempeld. Dit maakt een investering in spouwmuurisolatie in de praktijk dan ook meer dan de moeite waard.

spouwmuur
Image by 1873844 from Pixabay

Hoeveel bedragen de kosten van spouwmuurisolatie?

Eén van de belangrijkste factoren die bepalend is voor de prijs van jouw spouwmuurisolatie is het soort isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt. Zoals eerder op deze pagina reeds voor jou op een rijtje gezet kan je voor wat het isoleren van de spouwmuur betreft een keuze maken tussen tal van verschillende soorten isolatiematerialen. De gemiddelde kosten waar je hierbij rekening mee moet houden zijn de onderstaande.

  • 15 à 20 euro per vierkante meter bij minerale wol
  • 20 à 25 euro per vierkante meter bij EPS-parels;
  • 25 à 30 euro per vierkante meter bij PUR-isolatie;

Hou er rekening mee dat de hierboven aangehaalde gemiddelde richtprijzen exclusief BTW zijn. De kosten voor het isoleren van de spouwmuur zijn bovendien ook afhankelijk van de vakman van je keuze. Het spreekt immers voor zich dat isolatie-experten in de praktijk over de mogelijkheid beschikken om zelf hun eigen prijzen te bepalen.