Vloerisolatie, is het nu het plaatsen waard of niet? Van warme lucht is uiteraard bekend dat ze over een stijgende werking beschikt. Die stijgende werking zorgt ervoor dat mensen vaak vermoeden dat het isoleren van de vloer niet nodig is. Wanneer warme lucht stijgt is de kans immers toch erg klein dat ze via de vloer de woning zal verlaten? Ja en neen.
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat er wel degelijk een significante hoeveelheid warme lucht via de vloer (en de eventuele kruipruimte) de woning kan verlaten. Het plaatsen van vloerisolatie kan dit voorkomen.
Waarom vloerisolatie plaatsen in je woning?
Veel mensen zullen op deze pagina belanden omdat ze twijfelen over het al dan niet plaatsen van vloerisolatie in hun woning. Indien jij één van deze mensen bent kan het interessant zijn om meteen even te achterhalen welke voordelen hier nu precies aan verbonden zijn. Deze voordelen zijn in ieder geval niet min, in tegendeel. We hebben ze hieronder alvast even overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

De warmte in je huis wordt beter vastgehouden
De nummer één reden om je woning (beter) te gaan isoleren is het beter vasthouden van de warmte die wordt opgewekt. Elke onderdeel van je woning dat niet is geïsoleerd is vatbaar voor het creëren van warmteverlies. Dat geldt dus ook voor de vloer. Wil je dat de warmte in je woning optimaal kan worden vastgehouden? Dan kan het isoleren van je vloer daar zeker een bijdrage aan leveren.
Je ervaart een veel groter warmtecomfort
Onderzoeken hebben aangetoond dat de gemiddelde comforttemperatuur ergens rond de 20 graden is gelegen. Om op blote voeten door je huis te kunnen lopen dient de vloer over een gelijkaardige temperatuur te beschikken. Voor een niet-geïsoleerde vloer geldt evenwel dat ze beschikt over een temperatuur van zo’n 11 graden. Kies je ervoor om vloerisolatie te laten plaatsen? Dan kan die temperatuur verhoogd worden tot zo’n 20 graden.
Je kan besparen op de energiefactuur
Eerder in deze lijst met voordelen van vloerisolatie stond reeds te lezen dat je op deze manier voorkomt dat warme lucht uit je woning via de vloer het huis verlaat. Een logisch gevolg hiervan is uiteraard ook dat er geen nieuwe warme lucht moet worden opgewekt. Met andere woorden, je kan op deze manier ook een aantrekkelijke energiebesparing realiseren. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portefeuille!
De waarde van je woning neemt toe
Elke, maar dan ook elke vorm van isoleren levert een bijdrage aan de energieprestaties van je woning. Dit geldt niet alleen voor dak- en spouwmuurisolatie, maar ook voor vloerisolatie. Naarmate het energielabel van je woning beter wordt spreekt het voor zich dat ook de waarde daardoor toeneemt. Mocht je dus op een zeker ogenblik je huis willen verkopen kan je op dat moment een extra meerwaarde verzilveren door de aanwezigheid van vloerisolatie. Ook dit is zeker een belangrijk voordeel.

Wat is de beste vloerisolatie?
Heb je na het lezen van de bovenstaande voordelen besloten om vloerisolatie te laten plaatsen in je woning? Dan zal je vervolgens meteen op zoek willen gaan naar het beste materiaal voor je vloerisolatie. Wat dit betreft zal je aandacht moeten besteden aan een aantal zeer belangrijke aandachtspunten. Welke? Dat ontdek je hieronder!
Let op de manier van isoleren
Ga je jouw vloer isoleren langs onder (wanneer er sprake is van een kruipruimte) of langs boven? Bovendien moet je ook letten op de locatie van je vloer. Gaat het bijvoorbeeld om een benedenvloer of om een tussenvloer of misschien wel om een zoldervloer? Dit is alvast een eerste belangrijke vraag die mee zal bepalen wat de voor jou beste vloerisolatie is.
Welke ondervloer ligt er?
Hou bij het uitkiezen van je vloerisolatie ook altijd rekening met de ondervloer waarvan sprake is. Is er bijvoorbeeld sprake van een houten ondervloer? Of misschien is er wel sprake van een draagconstructie? In dat geval is het aan te raden om gebruik te maken van een ademend isolatiemateriaal. Voorbeelden daarvan zijn:
- Minerale wol;
- Icynene;
Door de hierboven aangehaalde isolatiematerialen te gebruiken kan je niet alleen vochtproblemen voorkomen, maar vermijd je ook het ontstaan van schimmels.
Hoe bepaal je de meest optimale dikte van het isolatiemateriaal?
Ook de dikte waar de isolatielaag over dient te beschikken is een belangrijk aandachtspunt. Voor bepaalde materialen geldt dat ze over een grotere dikte moeten beschikken om dezelfde isolatiewaarde te kunnen bieden als andere materialen. Kijk omwille van deze reden goed naar de beschikbare opbouwhoogte waarvan sprake is. Vervolgens kan er in functie daarvan worden gekeken naar de dikte van de isolatielaag. Op deze manier wordt ook het meest geschikte isolatiemateriaal meteen duidelijk.
Hou rekening met het budget dat je beschikbaar hebt
Kiezen voor de beste vloerisolatie voor jouw situatie is uiteraard nog maar één ding. Daarnaast spreekt het immers voor zich dat het isolatiemateriaal ook moet passen bij jouw budget. De kostprijs kan onderling tussen de verschillende soorten isolatiematerialen immers danig verschillen. Voor isolatieplaten geldt bijvoorbeeld dat ze in de regel voordeliger zijn dan isolatiedekens. Voor platen gemaakt van PUR geldt dan vervolgens weer dat ze voordeliger zijn dan platen gemaakt van XPS.
Hou ook rekening met je persoonlijke verwachtingen
De beste vloerisolatie is eigenlijk vooral diegene die perfect aan jouw verwachtingen zal weten te voldoen. Omwille van deze reden is het ook belangrijk om nadrukkelijk stil te blijven staan bij de persoonlijke eisen waarover je beschikt. Moet je vloerisolatie bijvoorbeeld niet alleen thermisch, maar ook akoestisch isoleren? Dan kan de keuze voor minerale wol al snel zijn gemaakt. Zijn voor jou vooral de milieuvriendelijke eigenschappen van belang? Dan kan de keuze voor icynene weer snel zijn gemaakt.

Vloerisolatie prijzen
Eveneens erg belangrijk om rekening mee te houden zijn de vloerisolatie prijzen waar je rekening mee moet houden. Wat deze prijzen betreft zal je vast kunnen stellen dat ze op moment van schrijven zijn gelegen tussen gemiddeld 15 & 50 euro per vierkante meter.
Hoeveel je exact zal moeten betalen is echter afhankelijk van verschillende factoren. Niet alleen het type vloerisolatie speelt op dit vlak een belangrijke rol, dat geldt ook voor de moeilijkheidsgraad van de opdracht. Let hier dus zeker goed voor op.
- Tussen 15 & 40 euro per vierkante meter bij vloerisolatie platen;
- Tussen 15 & 30 euro per vierkante meter bij vloersiolatie dekens;
- Tussen 25 & 35 euro per vierkante meter bij isolatiebeton;
- Tussen 25 & 35 euro per vierkante meter bij vloerisolatie schuim;
- Tussen 20 & 50 euro per vierkante meter bij vloerisolatie korrels of schelpen;
Zoals eerder reeds aangegeven is het zo dat niet elk type vloerisolatie geschikt is voor het isoleren van eender welk type vloer. Ook hier zal je dus zeker rekening mee willen houden.