De nieuwe hypotheekregels 2024 brengen in de praktijk een aantal nieuwe, interessante voordelen met zich mee. Onder meer is het zo dat starters de mogelijkheid krijgen om (onder voorwaarden) meer te lenen voor de aanschaf van hun woning. Daarnaast is het ook mogelijk om een hogere hypotheek te verkrijgen bij zowel duurzame woningen als bij woningen met een slecht label die gerenoveerd dienen te worden. Ook de NHG-grens stijgt wederom. Benieuwd naar alle nieuwe hypotheekregels 2024? Je ontdekt ze in dit artikel!
Hogere hypotheek voor duurzame woningen
Bekijken we de nieuwe hypotheekregels 2024, dan wordt duidelijk dat je sinds dit jaar een hogere hypotheek kan krijgen wanneer je kiest voor het aanschaffen van een nieuwe woning welke beschikt over een gunstig energielabel. Van zodra er sprake is van een energielabel C of D heb je de mogelijkheid om een extra bedrag van 5.000 euro te lenen. Beschikt jouw nieuwe woning over het best mogelijke label, namelijk A++++? Dan kan de maximale hypotheek zomaar even tot wel 50.000 euro hoger komen te liggen!

Ook hogere hypotheek bij slecht label
Bij het aankopen van een duurzame woning is het dus mogelijk om een hogere hypotheek te verkrijgen. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat het eveneens erg belangrijk is dat slecht geïsoleerde woningen worden verduurzaamd.
Omwille van deze reden is het ook mogelijk om een hogere hypotheek te kunnen verkrijgen wanneer je van plan bent om een huis te gaan verduurzamen. De werkwijze die hierbij wordt toegepast is eigenlijk precies het tegenovergestelde. Met andere woorden, hoe slechter het energielabel, des te meer er kan worden geleend.
Bovenstaande mag dan op het eerste zicht interessant lijken te zijn, de bedragen die hierbij van toepassing zijn, zijn wel fors lager gelegen. Voor woningen beschikkend over een energielabel E, F of G geldt dat er maximaal 20.000 euro extra kan worden geleend.
Is er sprake van een huis met label C of D? Dan is er daarbij sprake van een extra kredietbedrag van respectievelijk 15.000 of 10.000 euro. Belangrijke voorwaarde hierbij is wel dat het volledige extra bedrag verplicht moet worden besteed aan het uitvoeren van verduurzamingsmaatregelen.
Nieuwe hypotheekregels 2024 positief voor singles
In het bijzonder voor alleenstaanden vormt de huidige huizenmarkt vaak een grote uitdaging. Verschillende onderzoeken hebben dan ook aangetoond dat slechts een beperkt deel van het woningaanbod toegankelijk is voor singles die beschikken over een modaal inkomen. Vanaf het jaar 2024 krijgen deze een steuntje in de rug.
Voor alleenstaanden die beschikken over een jaarinkomen van ten minste 28.000 euro geldt dat ze nu meer kunnen lenen dan tweeverdieners die beschikken over een gelijkaardig inkomen. Hoeveel extra er precies kan worden geleend is echter afhankelijk van de situatie in kwestie.

Hogere vrijstelling overdrachtsbelasting
Ook voor starters brengt het jaar 2024 een (extra) voordeel met zich mee. De drempel voor de zogenaamde vrijstelling overdrachtsbelasting stijgt in het jaar 2024 immers nog wat meer. Koop je in 2024 een woning met een aankoopprijs van minder dan 510.000 euro? Dan hoef je daarbij éénmalig, maar uiteraard wel onder voorwaarden, geen overdrachtsbelasting te betalen. In het jaar 2023 was dit nog zo voor woningen tot een bedrag van maximaal 440.000 euro. Belangrijke voorwaarde hiervoor is echter wel dat je niet ouder mag zijn dan 35 jaar. Bovendien mag je ook in het verleden nog geen gebruik hebben gemaakt van de startersvrijstelling.
Nieuwe hypotheekregels 2024: De NHG-grens stijgt
Koos je er in 2023 voor om een woning aan te schaffen en wou je daarvoor graag een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie? Dan moest je er rekening mee houden dat de waarde van de woning niet hoger mocht zijn gelegen dan 405.000 euro. Voor dit bedrag geldt dat ze elk jaar opnieuw wordt vastgesteld. Voor het huidige jaar 2024 geldt dat dit bedrag opnieuw is gestegen tot 435.000 euro.
Koop je een woning welke is gelegen onder de NHG-grens? Dan is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten met NHG. Veel mensen kiezen hiervoor omdat ze op die manier over een betrouwbare garantie beschikken voor de situatie waarin ze betalingsproblemen ondervinden door bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Je moet er wel rekening mee houden dat deze garantie niet gratis is. Je betaalt hiervoor dan ook 0,6 procent van het hypotheekbedrag waarvan sprake is.
Een ander voordeel is terug te vinden in het feit dat je bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kan rekenen op een rentekorting bij menig aantal hypotheekverstrekkers. Voor deze korting geldt dat ze op ongeveer 0,5 procentpunt is gelegen. Dit kan je op jaarbasis toch al snel enkele honderden euro’s schelen.

Belastingvrij schenken niet langer mogelijk
In 2023 moesten we reeds afscheid nemen van de zogenaamde ‘jubelton’. Tot vorig jaar was het dan ook mogelijk om tot een bedrag van 100.000 euro belastingvrij te schenken zolang dat bedrag werd gebruikt voor het aanschaffen van vastgoed.
Het betrof hier een regeling die in het bijzonder werd gebruikt door vermogende ouders om hun kind een schenking te doen. In het voorgaande jaar was dat bedrag al fors verlaagd, namelijk naar 28.947 euro. Vanaf 1 januari 2024 behoort belastingvrij schenken echter helemaal tot het verleden.