Een warmtepomp huren kan in de praktijk een gunstige oplossing bieden voor veel mensen. Het spreekt voor zich dat veel mensen tegenwoordig graag willen kunnen rekenen op de voordelen die het gebruik van een warmtepomp met zich meebrengt.
Dit gezegd hebbende vereist de aankoop van een dergelijke installatie een vrij stevige investering. Lang niet iedereen is in staat om deze investering zomaar te betalen. Een warmtepomp huren kan in dat geval een interessant alternatief bieden. Alles wat je hier graag over zou willen weten ontdek je hier op deze pagina.

Waarom kiezen voor een warmtepomp huren?
Veel mensen overwegen vandaag de dag om gebruik te gaan maken van een warmtepomp. Dit gezegd hebbende brengt het aanschaffen van een dergelijk systeem niet onaanzienlijke kosten met zich mee. Je kan er in de praktijk dan ook rekening mee houden dat je gemiddeld al snel 5.000 euro of meer kwijt bent. Dit is een bedrag dat voor veel mensen niet haalbaar blijkt te zijn. In dat geval kan de keuze voor een warmtepomp huren een interessant alternatief vormen. Zo hoef je immers geen investering te doen.
Door te kiezen voor het huren van een warmtepomp kan je er in de praktijk op rekenen dat je kan genieten van alle voordelen die warmtepompen met zich meebrengen, maar dan wel op een financieel extra toegankelijke manier. In plaats van éénmalig een grote investering te moeten doen is het dan ook zo dat je een (laag), vast bedrag per maand moet betalen.
Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?
De voordelen van een warmtepomp spreken in de praktijk eigenlijk voor zich. De voornaamste reden waarom mensen ervoor kiezen om een warmtepomp aan te schaffen heeft te maken met de energiebesparing die men op die manier kan realiseren.
Dat is het gevolg van het feit dat een dergelijk systeem gebruik maakt van de gratis warmte afkomstig uit de buitenlucht, ventilatielucht of de bodem. Op deze manier is het mogelijk om met een beperkte hoeveelheid aan stroom een zeer hoog rendement te behalen. Dit rendement zou in de praktijk zomaar tot maar liefst 600 procent kunnen oplopen. Het rendement is dan ook veel hoger gelegen dan bij een HR-ketel het geval is.
Door gebruik te maken van een dergelijke warmtepomp is het mogelijk om je gasverbruik danig te reduceren. Dit gezegd hebbende zal je uiteraard wel meer elektriciteit gaan verbruiken. Omwille van die reden kan het interessant zijn om te opteren voor een combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen.
Een ander voordeel verbonden aan het gebruik van een warmtepomp heeft te maken met de exacte werking waarover ze beschikt. Het is immers zo dat je er niet alleen gebruik van kan maken om je woning te verwarmen, maar ook om ze te koelen.
Warmtepomp huren: waar rekening mee houden?
Wanneer je graag zo goedkoop mogelijk de beschikking wil krijgen over een warmtepomp zal je kunnen vaststellen dat de keuze voor een warmtepomp huren dus altijd het overwegen waard is. Dit gezegd hebbende zijn er bij het huren van een dergelijk systeem wel een aantal zaken waar je aandachtig voor zal willen zijn. Het betreft hier:
- De totale kostprijs waarvan sprake is;
- Of je woning geschikt is voor een warmtepomp of niet;
- Hoelang de contractduur precies bedraagt;
- Wat het vermogen is van de warmtepomp;
Bij het vergelijken van de kosten die zijn verbonden aan een warmtepomp huren zal in de praktijk meteen duidelijk worden dat er twee verschillende soorten kosten bestaan. Om te beginnen zijn er bijvoorbeeld de maandelijkse huurkosten. Dat is echter niet alles. Verder is het immers zo dat er in de praktijk ook vaak installatiekosten worden aangerekend. Wees er dus zeker van om niet zomaar af te gaan op de laagste huurprijs.
Hou er verder ook rekening mee dat de werking van een warmtepomp zich in de praktijk optimaal leent voor woningen die grondig zijn geïsoleerd. Beschik je over een verouderde woning die zich kenmerkt door een eerder beperkte isolatiewaarde? Dan kan de keuze voor een warmtepomp mogelijks iets minder interessant zijn.
De contractduur bij warmtepompen huren
Controleer vooraleer over te gaan tot een warmtepomp huren altijd grondig de contractduur waarvan sprake is. Deze contractduur kan in de praktijk grote verschillen vertonen. Voor verschillende leveranciers geldt dan ook dat de contractduur minimaal slechts enkele maanden dient te bedragen. Voor andere partijen loopt die contractduur dan weer echter op tot zomaar even 12 jaar of nog langer! Bedenk op voorhand altijd goed welke contractduur voor jou het interessantst is.
Over welk vermogen beschikt de warmtepomp?
Voor warmtepompen geldt dat ze over sterk uiteenlopende vermogens kunnen beschikken. Hoeveel vermogen jij exact nodig hebt is afhankelijk van niet alleen je woning, maar ook van het gasverbruik waarvan sprake is. Het spreekt voor zich dat het altijd interessant is om op voorhand na te gaan wat voor jouw situatie het meest geschikte exemplaar is.

Hoeveel kost een warmtepomp huren?
Eén van de voornaamste redenen waarom mensen kiezen voor een warmtepomp huren heeft uiteraard te maken met de aanzienlijk lager gelegen kosten die daaraan verbonden zijn. Wat dit betreft zal je kunnen vaststellen dat er rekening kan worden gehouden met de kosten die we hieronder op een rijtje hebben gezet:
- Gemiddelde huurprijs voor een hybride warmtepomp bedraagt 50 euro zonder HR-ketel;
- Gemiddelde huurprijs voor een hybride warmtepomp bedraagt 60 euro met HR-ketel;
- Gemiddelde huurprijs voor een all-electric warmtepomp bedraagt 95 euro;
Voor de service- en onderhoudskosten geldt dat ze (mits niet anders aangegeven) altijd zijn inbegrepen in de maandelijkse kosten. Zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald is het wel mogelijk dat er ook nog installatiekosten zullen worden aangerekend. Hoeveel deze exact zullen bedragen is afhankelijk van de leverancier in kwestie.
Subsidie bij warmtepomp huren
Kan je een subsidie krijgen bij een warmtepomp huren? Helaas niet. Dit is het gevolg van het feit dat je niet zelf de eigenaar wordt van de warmtepomp. Wil je wel graag aanspraak kunnen maken op een subsidie? Dan zal je dus toch tot aankoop over moeten gaan.
Voordelen van een warmtepomp huren
Overweeg jij ook om over te gaan tot een warmtepomp huren? Dan is het zo dat je daarbij aanspraak kan maken op tal van interessante voordelen. De voornaamste voordelen waar je hierbij op kan rekenen zijn alvast de onderstaande:
- Er dient geen groot bedrag geïnvesteerd te worden;
- Je betaalt gewoon een vaste huurprijs per maand;
- Er is sprake van een all-in contract zonder kosten voor onderhoud en service;
- Er kan een besparing op de gasrekening worden gerealiseerd;
- Gebruikmaken van een warmtepomp is uiteraard zeer duurzaam;
Spreken deze voordelen jou ook wel aan? Dan kan de keuze voor een warmtepomp huren ook voor jou een interessante optie zijn om te overwegen.
Nadelen van een warmtepomp huren
Hoe interessant de voordelen verbonden aan een warmtepomp huren in de praktijk ook mogen zijn, er zijn ook een aantal nadelen om aandacht aan te besteden. Wat deze nadelen betreft kan er concreet gedacht worden aan de onderstaande:
- Je zal bij een warmtepomp huren uiteindelijk altijd meer betalen;
- Je kan geen aanspraak maken op een subsidie voor je warmtepomp;
- Je wordt nooit de echte eigenaar van de warmtepomp;
Vormen de hierboven aangehaalde nadelen voor jou niet meteen een groot probleem? Dan kan de keuze voor het huren van een warmtepomp voor jou het overwegen waard zijn!