WOZ waarde

Voor elke woningeigenaar geldt dat hij of zij in de praktijk te maken krijgt met een zogenaamde WOZ waarde die zal worden bepaald. Het is de gemeente waar de woning waar men eigenaar van is in terug te vinden is die zal bepalen hoe hoog deze waarde precies komt te liggen. Voor de WOZ waarde geldt dat ze dienst doet als grondslag voor de berekening van niet alleen verschillende heffingen, maar ook belastingen.

Ben je het niet eens met de voor jouw woning berekende waarde? Dan is het mogelijk om bezwaar aan te tekenen. Alles wat je over de WOZ waarde en een mogelijks bezwaar dient te weten laten we je graag ontdekken hier op deze pagina.

WOZ waarde
Image by Freepik

Hoe wordt de WOZ waarde bepaald?

Het vaststellen van de WOZ waarde van je huis gebeurt in de praktijk altijd door de lokale overheid. Het gaat hierbij dan om de stad of gemeente waarin het pand zich bevindt. Bij het bepalen van deze waarde wordt 1 januari van het voorgaande jaar aangehouden als peildatum. Het is de gemeente die als de uitvoerder van de WOZ de waarde bepaald van alle onroerende zaken welke zich binnen de gemeentegrenzen bevinden.

Voor elke eigenaar van een woning geldt dat ze elk jaar de nieuwe WOZ-woningwaarde zal ontvangen. Dit gebeurt door middel van de zogenaamde WOZ beschikking. Het vaststellen van de WOZ waarde gebeurt aan de hand van verschillende data. De zaken waar rekening mee zal worden gehouden zijn de onderstaande:

  1. De locatie waar de woning zich bevindt;
  2. De inhoudsgegevens;
  3. De oppervlaktegegevens;
  4. Recente verkoopcijfers van gelijkaardige panden in dezelfde buurt;

Aan de hand van de vastgestelde WOZ waarde zullen vervolgens de gemeentelijke heffingen evenals belastingen worden berekend. Het gaat hierbij dan meer concreet om niet alleen de onroerendezaakbelasting, maar ook de rioolheffing evenals de waterschapsbelasting. Bovendien is het zo dat de WOZ-waarde tevens een cruciale rol zal vertegenwoordigen bij de erf- of schenkbelasting evenals bij het eigenwoningforfait.

Wanneer ontvang je de WOZ beschikking?

Voor elke huizenbezitter in Nederland geldt dat hij of zij elk jaar opnieuw een zogenaamde WOZ beschikking zal ontvangen. De gemeente zal de WOZ-woningwaarde inschatten op 1 januari van het voorgaande kalenderjaar. Met andere woorden, schrijven we het jaar 2024? Dan zal de waardepeildatum die van 1 januari 2023 zijn.

Wat het huis actueel (zijnde in 2024) waard is zal dus eigenlijk niet van belang zijn. Veel mensen willen uiteraard ook graag weten wanneer ze de WOZ beschikking in de bus zullen krijgen. Dat is echter sterk afhankelijk van gemeente tot gemeente. In ieder geval kan je deze doorgaans verwachten tijdens de eerste drie maanden van het jaar.

Hoe kan je de WOZ waarde van je woning achterhalen?

Om de actuele WOZ waarde van je woning te kunnen achterhalen dien je de laatst ontvangen WOZ beschikking te raadplegen. Hou er rekening mee dat deze beschikking kan verschillen afhankelijk van de gemeente in kwestie. De beschikking kan bijvoorbeeld aangegeven worden op de jaarlijkse nota van de gemeentelijke heffingen, maar daarnaast is het tevens mogelijk dat ze aan je wordt verstrekt als een los document.

Het is uiteraard ook steeds mogelijk om de waarde zelf op te vragen. Wil je graag zelf de WOZ waarde van je woning opvragen? Dan kan je dat doen door het zogenaamde WOZ-waardeloket te raadplegen van de Rijksoverheid.

WOZ waarde
Image by asierromero on Freepik

Voordelen van een lage WOZ waarde

Voor heel wat mensen die eigenaar zijn van een woning geldt dat ze altijd een lage WOZ waarde ambiëren. Dat is vooral het gevolg van het feit dat je op deze manier kan rekenen op tal van interessante voordelen. De belangrijkste voordelen waar je in deze situatie aanspraak op kan maken ontdek je meteen hieronder.

De gemeentebelasting blijft binnen de perken

Als eigenaar van een woning dien je onroerendezaakbelasting of OZB te betalen aan de gemeente. Dit is een bepaald percentage van de WOZ-waarde. Met andere woorden, hoe hoger de WOZ waarde werd bepaald, des te hoger deze belasting zal komen te liggen.

Het eigenwoningforfait blijft beperkt

Niet alleen de onroerendezaakbelasting, maar ook het zogenaamde eigenwoningforfait is gebaseerd op de WOZ-waarde van je woning. Is er sprake van een woning beschikkend over een waarde gelegen tussen de 75.000 en 1.110.000 euro? Dan bedraagt het eigenwoningforfait zo’n 0,5 procent van de volledige WOZ-waarde.

Dit bedrag zal worden opgeteld bij het inkomen waarover je beschikt tijdens de aangifte. Hier dien je dus met andere woorden belastingen over te betalen. Gelukkig is het in de praktijk wel zo dat je in veel gevallen over de mogelijkheid beschikt om de hypotheekrente in mindering te brengen op het eigenwoningforfait.

Nadelen van een lage WOZ waarde

In het merendeel van de gevallen is het zo dat een zo beperkt mogelijke WOZ waarde doorgaans het interessantst is. Dit gezegd hebbende bestaat er ook een uitzondering. Deze uitzondering stellen we hieronder ook even aan je voor.

Een hogere WOZ waarde levert je meer geld op bij verkoop

Ben je van plan om de woning waar je eigenaar van bent binnenkort te gaan verkopen? Hou er dan rekening mee dat een hoger gelegen WOZ waarde ook kan zorgen voor een hogere verkoopprijs. Heb je dus met andere woorden het gevoel dat de berekende WOZ voor jouw huis niet helemaal correct is en valt deze hoger uit dan verwacht? Ben je echter van plan om je woning toch te gaan verkopen? Dan is het eigenlijk niet interessant om bezwaar aan te gaan tekenen, in tegendeel.

WOZ waarde
Image by Drazen Zigic on Freepik

Hoe bezwaar aantekenen?

Wanneer je de WOZ beschikking in de bus ontvangt is het altijd belangrijk om na te gaan of de berekende WOZ voor jouw woning volgens jou correct is of niet. Het komt soms wel eens voor dat dit niet het geval is. Wanneer het duidelijk is dat er iets fout is gelopen bij de berekening hoef je, je niet akkoord te verklaren met de uitkomst. In een dergelijke situatie kan je dan ook probleemloos bezwaar aantekenen.

De manier waarop je bezwaar dient aan te tekenen is in de praktijk afhankelijk van de gemeente waarin je woonachtig bent. Omwille van deze reden valt er niet aan te geven hoe je hiervoor precies te werk moet gaan. De exacte werkwijze die je moet volgen wordt altijd aangegeven in de bijlage die je aantreft bij de WOZ beschikking.

Let wel op. Ben je van plan om een bezwaar aan te tekenen tegen de aan jou aangerekende WOZ? Dan moet dit altijd gebeuren binnen de 6 weken volgend op de datum van de WOZ beschikking. Doe je dit niet tijdig? Dan verlies je daarmee het recht om voor het huidige jaar een bezwaar in te dienen tegen de berekende WOZ waarde.