Zonnepanelen

Het voorzien van zonnepanelen op (bijvoorbeeld) het dak van je woning kan een aantal zeer interessante voordelen opleveren. In eerste instantie kan je op deze manier een belangrijk deel van de stroom die je verbruikt zelf opwekken. Het spreekt voor zich dat dit kan leiden tot een behoorlijke besparing op de energiefactuur. Dat is echter niet alles.

Naast het feit dat zonnepanelen je kunnen helpen op de kosten van je energiefactuur te drukken is het tevens zo dat je er het milieu een hart mee onder de riem steekt. Zonne-energie is immers een vorm van groene, duurzame energie. Toch is de besparing op je energiefactuur niet het enige financiële voordeel waar je op kan rekenen. Dat geldt immers ook voor de meerwaarde die je creëert voor je woning wanneer je op een bepaald moment tot verkoop over zou willen gaan.

zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen beschikken over de mogelijkheid om energie op te wekken uit zonlicht. Dit kan gebeuren doordat zonnepanelen de lichtdeeltjes die zich in zonnestraling bevinden weten te absorberen. Wanneer deze lichtdeeltjes zijn geabsorbeerd zullen ze zich vervolgens tussen de verschillende lagen binnen het zonnepaneel bewegen. Als gevolg hiervan ontstaat een bepaalde elektrische spanning en uiteindelijk dus ook energie. We zouden de werking van deze panelen dan ook eigenlijk kunnen vergelijken met deze van een batterij.

Net zoals bij een batterij het geval is geldt ook voor zonnepanelen dat ze beschikken over een positief en een negatief geladen zijde. Worden de twee zijdes op elkaar aangesloten? Dan zullen de elektroden in beweging worden gezet. Voor deze beweging geldt dat ze vervolgens stroom gaat genereren. Van hoeveel opgewekte energie er exact sprake is, is in de praktijk altijd afhankelijk van het type zonnepaneel waar je gebruik van maakt.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Vooraleer we verder gaan kijken naar de voordelen waar je op kan rekenen bij het gebruik van zonnepanelen dient er in eerste instantie nagegaan te worden of je dak geschikt is voor de plaatsing van een dergelijk systeem of niet. Om dit te kunnen bepalen dient er met verschillende factoren rekening te worden gehouden. Het betreft hier de onderstaande:

  1. De richting evenals de helling van het dak;
  2. De hoeveelheid schaduw die er op het dak valt;
  3. De hoeveelheid aan ruimte die voor handen is;

In eerste instantie is er de richting evenals de helling van het dak. Een dak dat is gericht op het zuiden, westen of oosten vangt aanzienlijk meer zon op dan een dak dat is gericht op het noorden. Hou er bovendien rekening mee dat ook de helling een niet onaanzienlijke impact op de potentiële opbrengst kan hebben.

Staat je woning naast een hoge boom? Dan kan deze een gedeelte van de zonnestralen tegenhouden. Dit geldt overigens niet alleen voor bomen, maar ook voor schoorstenen en dakkapellen. Een beetje schaduw hoeft niet direct een groot probleem te zijn, maar een aanzienlijke hoeveelheid aan schaduwinval kan de opbrengst drastisch verlagen.

Hoeveel panelen kan je leggen op je dak?

Indien je het aankopen van een installatie met zonnepanelen overweegt wordt er altijd voorafgaand een berekening uitgevoerd van het aantal zonnepanelen waar je precies nood aan hebt. Deze berekening gebeurt op basis van het verbruik waarvan sprake is. Controleer altijd of er op je dak voldoende ruimte beschikbaar is voor het plaatsen van de vereiste hoeveelheid zonnepanelen. Hou er rekening mee dat er op de plaats van een dakraam bijvoorbeeld geen panelen kunnen worden geplaatst.

Voordelen van zonnepanelen

Op moment van schrijven zijn er verspreid over Nederland zomaar even reeds meer dan 60 miljoen zonnepanelen terug te vinden. Dat hoeft ook niet te verbazen. De voordelen van zonnepanelen waar je op kan rekenen spreken immers voor zich. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Zonnepanelen zijn een bron van duurzame energie en dus milieuvriendelijk;
  • Je kan er een aanzienlijke besparing mee realiseren op de energiefactuur;
  • Er wordt een waarde verhoging gerealiseerd voor je woning;

In eerste instantie is het zo dat zonnepanelen groene stroom opwekken. Voor deze zonnestroom geldt uiteraard dat ze over een groen karakter beschikt. Doordat er zelf zonnestroom wordt opgewekt ben je aanzienlijk minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Hierdoor kan de uitstoot van schadelijke gassen aanzienlijk worden gereduceerd. Dit geldt uiteraard ook voor de CO2-uitstoot waarvan sprake is. Als eigenaar van een installatie met zonnepanelen draag je dus niet alleen zorg voor je financiële situatie, daarnaast lever je ook een nuttige bijdrage aan het milieu.

Besparing op de energiefactuur

Eén van de belangrijkste voordelen van zonnepanelen heeft uiteraard te maken met de besparing die je ermee kan realiseren op de energiefactuur. Zonnepanelen maken het mogelijk om zelf een bepaalde hoeveelheid aan (groene) energie te produceren die je uiteraard in eerste instantie zelf kan gebruiken. Als gevolg hiervan hoeft er geen energie afgenomen te worden van het stroomnet.

Produceer je meer energie dan je zelf verbruikt? Dan is het mogelijk om deze op te laten slaan in een thuisbatterij of je kan ervoor kiezen om deze terug te laten leveren aan het stroomnet. Dit laatste is inmiddels helaas wel een stuk minder interessant geworden.

Zonnepanelen verhogen de waarde van je woning

Het plaatsen van een installatie met zonnepanelen zorgt automatisch voor een niet onaanzienlijke verhoging van de waarde van je woning. Met zonnepanelen op het dak is het immers zo dat het energielabel van je huis drastisch wordt verbeterd.

Hoe drastisch is afhankelijk van het aantal zonnepanelen die worden geplaatst evenals van de omvang van de woning. Des te kleiner de woning, des te groter de impact van de zonnepanelen op het energielabel. Dit betekent, een installatie met 8 zonnepanelen zal een grotere impact hebben op het energielabel van een klein huis dan op deze van een grote woning. Zoveel spreekt voor zich.

Tal van extra voordelen van zonnepanelen

De bovenstaande voordelen van zonnepanelen zijn lang niet de enige waar je op kan rekenen. Daarnaast is het zo dat er ook nog tal van andere zijn waar je op kan rekenen. Wat deze andere voordelen betreft kan je concreet denken aan de onderstaande:

  • Je wordt aanzienlijk minder afhankelijk van de energieleverancier;
  • Zonnepanelen beschikken over een (zeer) lange levensduur;
  • Zonnepanelen verdienen zichzelf doorgaans altijd terug;

Wanneer je gaat investeren is het lang niet altijd een zekerheid dat je investering zichzelf terugverdient. Voor zonnepanelen geldt dat dit wel degelijk het geval is. Behoudens een sterke uitzondering is het in de praktijk zelfs zo dat je een installatie met zonnepanelen verschillende keren kan terugverdienen.

De salderingsregeling

Zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald wordt de zonnestroom die je niet verbruikt terug geleverd aan het stroomnet. De zogenaamde salderingsregeling zorgt ervoor dat je in ruil voor die teruglevering een gunstige prijs ontvangt. Dit gezegd hebbende weten we dat deze regeling wordt afgebouwd vanaf het jaar 2025. Blijven zonnepanelen in de komende jaren dan nog wel interessant?

De salderingsregeling komt niet in één keer klap volledig te verdwijnen in 2025. In plaats daarvan mag je als eigenaar van zonnepanelen elk jaar iets minder salderen. Pas vanaf het jaar 2031 zal de regeling volledig komen te verdwijnen. Veel mensen vrezen dat deze afbouw ervoor zal zorgen dat gebruikmaken van zonnepanelen niet langer interessant zal zijn. Dat is echter helemaal niet correct.

De verwachting is bijvoorbeeld dat de stroomkosten de komende jaren alleen maar verder zullen toenemen. Alleen al daarom kan investeren in zonnepanelen ook voor de aankomende jaren nog steeds een absolute aanrader zijn.

Wil je graag meer te weten komen over de salderingsregeling evenals over de impact die het verlagen van die regeling zal hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen? Bezoek dan zeker even onze uitgebreide salderingsregeling pagina.