De salderingsregeling is een speciale regeling die ervoor zorgt dat je een vergoeding ontvangt voor de stroom die je terug levert aan het stroomnet. Dit gezegd hebbende heeft de regering aangekondigd dat deze vanaf het jaar 2025 zal worden afgebouwd.
Voor menig aantal mensen geldt bijgevolg dat ze zich de vraag stellen welke impact dit zal hebben op de rendabiliteit van zonnepanelen. Wil jij graag meer te weten komen over de salderingsregeling en wat de impact van het afbouwen van deze regeling kan zijn op de terugverdientijd? Je komt het te weten op deze pagina.
Wat is de salderingsregeling precies?
Op het ogenblik dat er zonnestroom wordt opgewekt kan deze vervolgens op twee verschillende manieren worden benut. We maken wat dit betreft een onderscheid tussen:
- De stroom die je zelf verbruikt;
- De stroom die wordt terug geleverd aan het stroomnet;
Het komt in de praktijk zeer vaak voor dat een installatie met zonnepanelen (aanzienlijk) meer produceert dan door jou op dat ogenblik wordt verbruikt. Die teveel geproduceerde stroom wordt dan aan het elektriciteitsnet terug geleverd. De salderingsregeling zorgt ervoor dat je voor de stroom die je terug levert dezelfde vergoeding ontvangt als het bedrag dat je moet betalen voor het afnemen van stroom van het elektriciteitsnet.
Met andere woorden, de stroom die je weet te leveren mag weggestreept worden van de hoeveelheid aan stroom die je aangeleverd krijgt van de energieleverancier. Let wel, levert jouw zonnepaneleninstallatie meer terug aan het stroomnet dan je zelf nodig hebt? Dan ontvang je over dat gedeelte een merkbaar lagere vergoeding.
Nog kortere terugverdientijd
De salderingsregeling staat er in de praktijk om bekend zeer gunstig te zijn voor mensen die eigenaar zijn van zonnepanelen. Ze zorgt er immers voor dat zonnepanelen merkbaar sneller terug worden verdiend. Deze regeling heeft er in de praktijk voor gezorgd dat steeds meer mensen de keuze hebben gemaakt om (meer) zonnepanelen te laten plaatsen. Als deze regeling voor veel gezinnen in Nederland zo’n belangrijke stimulans is om te gaan investeren in zonnepanelen, waarom wil de regeling ze dan precies verlagen.
Afbouw van salderingsregeling vanaf 2025
De salderingsregeling werd alweer geruime tijd geleden, meer bepaald in het jaar 2004 ingevoerd. De voornaamste reden van deze regeling was om ervoor te zorgen dat investeren in zonnepanelen (nog) aantrekkelijker werd gemaakt. De regeling heeft haar impact alvast niet gemist. De voorbije jaren hebben dan ook massaal veel Nederlandse gezinnen ervoor gekozen om zonnepanelen te plaatsen op het dak van hun woning. De voornaamste reden waarom de salderingsregeling afgebouwd dient te worden heeft te maken met de impact die ze heeft op de energiemaatschappijen. De regeling kost deze bedrijven handenvol met geld.
Het salderen zorgt er op moment van schrijven voor dat de stroom die wordt terug geleverd altijd aan de volle prijs kan worden ‘aangerekend’. Dit dus ook op momenten dat de stroom tijdelijk (aanzienlijk) minder waard is. Dit is een bekend fenomeen tijdens de zomermaanden wanneer de zon uitbundig schijnt en de nood aan energie een flink stuk beperkter is. Het energiebedrijf ontvangt op dergelijke momenten zelf minder geld voor de stroom dan ze aan de eigenaar van zonnepanelen dient te betalen.
Om het verschil zoals hierboven beschreven op te kunnen vangen kan er geen andere oplossing gevonden worden dan het verhogen van de stroomprijs. Dit betekent dat iedereen meer moet gaan betalen. Dit geldt dus ook voor mensen die geen zonnepanelen hebben liggen waardoor zij als het ware zorgen voor de subsidiëring van de salderingsregeling. Dit is de voornaamste reden waarom de regering werk wil maken van het afbouwen van de regeling.
Wat gebeurt er precies vanaf 2025?
In de praktijk zorgt de afbouw van de salderingsregeling ervoor dat je nog slechts een gedeelte van de terug geleverde stroom zal kunnen salderen. Dit percentage zal vervolgens elk jaar verder afnemen. In 2030 loopt de salderingsregeling helemaal ten einde. Voor de elektriciteit die je terug zal leveren geldt dat je vanaf dan een zogenaamde terugleververgoeding zal ontvangen. Het is de energieleverancier die zal bepalen hoe hoog deze exact zal zijn gelegen.
Het spreekt voor zich dat de terugleververgoeding in de praktijk gemiddeld merkelijk lager zal zijn gelegen dan de vergoeding die je nu ontvangt vanuit de salderingsregeling. Het kabinet heeft eerder al duidelijk gemaakt dat ze in de wet wil laten opnemen dat de vergoeding minstens 80 procent dient te bedragen van het tarief dat werd afgesproken met de leverancier. De afbouw van de salderingsregeling zal er in de praktijk als volgt uitzien:
- 2024: 100% van de terug geleverde stroom mag worden gesaldeerd;
- 2025: 64% van de terug geleverde stroom mag worden gesaldeerd;
- 2026: 64% van de terug geleverde stroom mag worden gesaldeerd;
- 2027: 55% van de terug geleverde stroom mag worden gesaldeerd;
- 2028: 46% van de terug geleverde stroom mag worden gesaldeerd;
- 2029: 37% van de terug geleverde stroom mag worden gesaldeerd;
- 2030: 28% van de terug geleverde stroom mag worden gesaldeerd;
- 2031: 0% van de terug geleverde stroom mag worden gesaldeerd;
Bovenstaand overzicht maakt duidelijk dat er in de jaren 2025 en 2026 nog kan worden gerekend op een saldering van 64 procent van de terug geleverde stroom. Vanaf dan gaat het percentage elk jaar verder omlaag. Het jaar 2030 is het laatste jaar waarin er nog gesaldeerd mag worden. Vanaf 2031 komt de regeling volledig te vervallen.
Zijn zonnepanelen dan nog wel interessant?
Veel eigenaars van zonnepanelen zien de afbouw en de uiteindelijke afschaffing van de salderingsregeling niet echt zitten. Zij vrezen immers dat hun zonnepanelen daardoor minder rendabel zullen worden. Bovendien schrikt dit tegelijkertijd ook heel wat mensen af om nog in zonnepanelen te investeren. Die angst is misschien wel logisch, maar niet terecht. Zonnepanelen blijven ook na 2025 en 2031 interessant omwille van deze redenen:
- Je realiseert nog steeds een behoorlijke besparing op je energiefactuur;
- Je krijgt een terugleververgoeding voor de stroom die je terug levert aan het stroomnet;
- Zonne-energie blijft uiteraard een zeer groene, duurzame vorm van energie;
Om optimaal het rendement van je zonnepanelen te kunnen benutten al het in de komende jaren wel nog belangrijker worden om zoveel mogelijk van de stroom die je zelf opwekt ook daadwerkelijk te gaan verbruiken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de vaatwasser niet meer ’s nachts, maar wel tijdens de uren met de meeste zon aan te zetten. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de wasmachine. Door zoveel mogelijk zelf te verbruiken van de groene stroom die wordt geproduceerd zorg je er in de praktijk voor dat je het (financiële) potentieel van je installatie ten volle kan benutten.